300 invånare och 420 medlemmar i idrottsföreningen

Skulle det finnas en tävling i ”Sveriges aktivaste ort” hade nog Rossön legat bra till för att knipa förstaplatsen. Totalt bor det drygt 500 personer i Bodums socken och av dem bor drygt 300 personer i Rossöns tätort. Idrottsföreningen Rossöns IF kan stoltsera med 420 medlemmar och utöver det finns ett tiotal aktiva föreningar ytterligare på orten.

Rossöns IF anordnar massor av verksamheter och under den gångna vintern har det av naturliga skäl det mesta varit på is och snö. Ishockeyplanen intill Bodums skola har sjudit av aktiviteter då det varit hockeyskola och skridskodisco för de yngsta, träning och några matcher för de lite äldre och så har det spelats rinkbandy i Månskensserien där sex lag från Junsele, Rossön och Näsåker ställde upp. Under julmellandagarna spelades det ”Julhockey” där Lag Rossön mötte Lag Bodum.

– Ja, det har varit massor av aktiviteter på uterinken under hela vintern berättar Erik Bryntesson, styrelseledamot i Rossöns IF.

Alla ställer upp
Erik var också den drivande kraften bakom renoveringen av uterinken år 2021 och för det erhöll han kommunens ledarstipendium.

– Vi har en otroligt bra sammanhållning här och tack vare att så många ställer upp är det också möjligt att genomföra saker som annars skulle vara omöjliga att göra. Vi brukar bjuda alla våra ledare och övriga som ställer upp, på en årlig middag och i år gick det ut ca: 100 inbjudningar.

Skidåkning är också populärt i Rossön och den verksamheten hålls på ortens skidstadion. Där har det varit massor av motionsåkare samt skidträning och skidskytte för de yngre. Utöver det har den årligt återkommande tävlingen Sigvard Jonssons Minne genomförts. Förutom aktiviteter på is och snö har föreningens styrkehall varit välbesökt och Martin Orrell som ansvarar för den verksamheten, berättar att de senaste årens satsningar på moderna träningsredskap har gett effekt.

– Under 2023 räknade vi ihop till ca: 3000 träningstillfällen i styrkehallen och intresset växer hela tiden säger Martin.

Seniorgympa håller de äldre i form
Rossöns IF anordnar också Seniorgympa i samarbete med Bodums PRO och tillsammans med tre medhjälpare håller Britt-Marie Bryntesson i trådarna.

– Vi är ett härligt seniorgäng i åldrarna 63-84 år som gympar aktivt och ibland håller vi till i skolans gympasal. Men för det mesta är vi utomhus, då alla föredrar frisk luft oavsett årstid. Vi har till och med genomfört flera Parkour-träningar, några tillsammans med barn från förskolan berättar Britt-Marie. Hon vill även slå ett slag för ortens yngre invånare, då hon gläds åt att det finns ett sådant engagemang bland dem.

– Det är nog en av våra framgångsfaktorer. När så många yngre ställer upp i föreningen blir det ett härligt driv och gemenskap. Vi har heller ingen förstörelse utan alla är rädda om det som de själva varit med att bygga upp. Det är faktiskt barnfamiljer som flyttat hit tack vare att det finns så många aktiviteter att välja mellan.

Detta var ett axplock av Rossöns IF:s verksamhet och det skulle gå att skriva en bok om allt som händer i föreningen. Men en sak är säker, i Rossön händer det alltid något.

Fakta Rossöns IF
Grundad år 1937. 420 medlemmar.
Aktiviteter: Skidor, hockey, styrketräning, simskola, bingo, bilbingo, spökvandring, frisbeegolf, disco, parkour, löptävlingar, cykla till 1000, sommarlovsaktiviteter med bl a hinderbana, cirkusskola, fotbollsskola, colordisco, höstlovsaktiviteter på skidstadion med bla skogsdisco, spelutmaningar, skytte m.m. och seniorgympa i samarbete med Bodums PRO.

Text: Sten Strömgren
Foto: Sten Strömgren och Rossöns IF