Ny förening vill sätta Borgafjäll på längdskidkartan

Vem som ska utveckla och sköta längdskidspåren i Borgafjäll har under några år varit ett frågetecken. Men med nystartade föreningen Borgafjäll Skidklubb finns nu stora visioner för längdåkningen i byn.
– Det finns en otrolig potential här, säger ordförande Margareta Lif.

Borgafjälls längdskidspår, som utgår från hotellet och slingrar sig upp i Korpådalen och mot Klöverfjället, består av ett kortare elljusspår på 2,5 kilometer samt två slingor utan belysning på 5 och 10 kilometer.

Dorotea kommun har tidigare ansvarat för spåren men för några år sedan beslutade de att istället försöka hitta någon extern som ville ta över skötseln. Borgafjäll Hotell tog på sig uppdraget, och hade ett driftavtal som sträckte sig fram till säsongen 2021/2022.

När avtalet med hotellet gick ut fanns det ingen annan företagare i byn som ville ta över arbetet med spåren. Då föddes idén att starta en ideell förening. En liten grupp personer, bestående av både bybor och stugägare, satte igång planerna.
Margareta Lif från Umeå är en av initiativtagarna. Hon har varit i Borgafjäll hela sitt liv och för ett par år sedan byggde hon och hennes man ett fritidshus uppe på nya området Klöverbacken.
– Jag har mitt hjärta i Borgafjäll och har varit här mycket. Nu var det dags att bygga något eget. Vi gillar båda konditionsidrott och föreningsliv, så det kändes självklart att försöka bidra till fungerande längdspår här, säger hon.
Inför förra vintern startades Borgafjäll Skidklubb och ett driftavtal skrevs med kommunen. Även en gammal pistmaskin som kommunen tänkt avyttra fick lånas för att dra spåren.
– Kommunen har varit väldigt hjälpsamma. Vi är medvetna om att de inte kan bidra med stora ekonomiska medel, men de har hela tiden stöttat oss och varit väldigt glada över den här satsningen, säger Margareta.
Det är många som varit positiva till nysatsningen. När första informationsmötet hölls på Borgagården för drygt ett år sedan dök det upp runt 80 personer.
– Intresset har verkligen varit fantastiskt. Det märks att många vill att det ska finnas fina längdspår här. Vi fick ganska fort många medlemmar, säger Margareta, som menar att en ideell förening är rätt väg att gå för den här typen av satsning.
– Jag har jobbat mycket i föreningslivet och vet verkligen vilken kraft det finns när människor känner ett engagemang och jobbar tillsammans. Dessutom är fördelen med förening att det då går att söka stöd och ekonomiska bidrag, vilket du inte kan göra på samma sätt om du driver det som företagare.

För att ha råd att hålla en hög kvalitet på spåren krävs förstås intäkter. Föreningen har sökt och fått beviljat olika typer av stöd, och även lyckats få flera sponsorer.
– I princip alla lokala företagare i Borgafjäll har gått in med pengar, vilket ju är fantastiskt, säger Margareta.
Inför den här säsongen ville kommunen sälja pistmaskinen för en symbolisk summa till skidklubben och Borgafjäll Skoterklubb. Skidklubben tackade dock nej till att samäga då risken att den gamla slitna maskinen börjar krångla är hög och kostnaderna för drift och eventuella reparationer bedömdes som hög.

– Som liten förening vill vi inte riskera medlemmarnas pengar med en gammal maskin, säger Margareta.
Nu tar de istället hjälp av Borgafjällbackarna och hyr in deras maskin när det behövs. En skoter har också köpts in så att föreningen kan göra merparten av spårarbetet med den.
– För att hålla en hög kvalitet på spåren behövs en pistmaskin, så på sikt är det en förutsättning att det finns en nyare pistmaskin i byn tillgänglig både för oss och för andra föreningar som till exempel skoterklubben. I nuläget vet vi inte hur vi ska ha råd med det, men vi jobbar med frågan och hoppas att vi kan hitta någon väg fram, säger Margareta. Skidklubben har stora visioner för framtiden. Ett projekt som redan är påbörjat, och som drivs tillsammans med kommunen, är en omdragning av det elbelysta 2,5 kilometers-spåret. Idag går det över flera bilvägar vilket innebär att du måste ta av skidorna flera gånger på den korta slingan. Dessutom är det ett ganska kuperat spår och inte optimalt om du är nybörjare eller barn.
– Vi vill få till ett spår som är lite snällare och passar fler. Dessutom hoppas vi att det ska bli barkbeläggning så att spåret går att promenera eller springa på sommartid, säger Margareta. Föreningen vill också utveckla hela spårsystemet, kanske med en slinga längre in i Korpådalen, eller ett spår som binder samman deras spårsystem, på den så kallade Avasjösidan, med Borgagårdens längdspår på Borgasidan.
– Borgafjäll har en otroligt potential som längddestination. Vi vill bli en fjällort som du förknippar med längdåkning och med fantastiska spår, säger Margareta.

Text & foto: Jens Larsson
Foto på Margareta: Privat