En härlig vårvinterdag vid Vikbergets skidanläggning i Fyrås

Att med utgångspunkt högst upp i skidbacken blicka ut över Fyrsjön för att sedan ta sig ner mot värmestugan är Vikbergets höjdpunkt.

Vikbergets skidanläggning är belägen i Fyrås strax söder om Hammerdal. Redan på 80-talet gjordes de första arbetena för att lägga grunden till det som idag är Vikbergets skidanläggning. Skidliften var också något som restes upp under tidigt 80-tal av bybor i Fyrås, Solberg och Viken. Från starten av skidanläggningen och fram till idag har den drivits ideellt av dels bybor, dels föreningen FUFF (Fyrås utvecklings och framtidsförening).

Vid flera tillfällen har det varit företag som deltagit under en lördag för att servera mat i någon form till en rimlig kostnad. Det är också möjligt att hyra skidor, pjäxor och hjälm för en dag i backen. Liftkostnaden är låg för medlemmar och något högre om du inte är medlem. En värmestuga med en servering finns också att nyttja under dagen i backen.

Släpliften tar de vana åkarna upp så att du när du kliver av står med vacker utsikt över Fyrsjön. Du kan sedan välja att åka i den stora backen eller ta dig ner via skogsbanor med gupp och hopp. För de små barnen finns det en barnbacke med en egen lift. Även de som inte har åkt skidor på många år känner att det lockar att hyra skidor och våga sig ut i backen. Hoppas flera lockas att besöka Vikbergets skidanläggning och prova på att åka skidor?

Text & foto: Ulrika Ganning