Amundsen Race genomfördes i ett riktigt hundväder

41 draghundspann med över 400 hundar från 12 nationer stod redo på startlinjen för Amundsen Race 2024, en av de mer prestigefyllda draghundstävlingarna i världen. Med start på hembygdsgården i Strömsund och målgång på Tåsjöberget, bjöd årets tävling på en tuff utmaning. De välpreparerade spåren hade drabbats av kraftigt töväder dagarna innan start, men det stoppade inte de tävlande.

– De tog det med ro och menade att vädret är något man inte kan påverka, och att de är vana vid alla typer av förhållanden, säger Mascha Verweij, tävlingskoordinator.

Tävlingen var indelad i tre klasser: AR180-8 (180 km med 8 hundar), AR350-8 (350 km med 8 hundar) och AR350-12 (350 km med 12 hundar). Taisto Torneus vann AR180-8 på 18h 06min, Lea Dobringer tog hem segern i AR350-8 på 1d 17h 43min, och Cédric Lemoine korsade mållinjen först i AR350-12 på tiden 1d 16h 00min.

Förutom segern i sin klass tilldelades Lea Dobringer även “Best Dog Care Award”, ett pris som veterinärteamet utser till den deltagare som visar bäst omvårdnad om sina hundar under tävlingen. Marlene Hällström tog hem Best Dog Care priset i AR180 klassen. Mascha uttrycker stor tacksamhet till alla funktionärer, sponsorer och skoterklubbar som gör tävlingen möjlig. Deras insats, från spårpreparering till bemanning av start, checkpoints och vägövergångar, är ovärderlig.

– Utan alla dessa fantastiska krafter vore det omöjligt att genomföra tävlingen. Amundsen Race växer i popularitet för varje år och ger positiv effekt på Strömsunds kommun genom ökad turism och intäkter.

– Förutom alla tävlande lockar vi även besökare, TV-team och andra media, vilket gynnar kommunens näringsidkare och ger kommunen bra reklam, menar Mascha. Mascha Verweij ser fram emot nästa års tävling. Amundsen Race är en perfekt tävling för både nybörjare och elit, och lockar årligen deltagare från hela världen. Tyska TV sände fem minuter live varje dag under tävlingen och planerar nu att göra en dokumentär om Amundsen Race. Förberedelserna inför tävlingarna pågår aktivt från och med september, men egentligen är vissa involverade i planeringen året runt.

– Det är alltid skönt när tävlingen är över, men samtidigt längtar man redan till nästa års tävlingar avslutar Mascha.

Resultat Amundsen Race 2024

AR350-12
1:a 10 – Cédric Lemoine, 1d 16h 00min
2:a Isabelle Travadon, 1d 17h 08min
3:a Luca Fontana, 1d 20h 27min

AR 350-8
1:a 51 – Lea Dobringer, 1d 17h 43min
Vann även bäst ”Dog care award”
2:a Lisa Pannenberg, 1d 22h 05min

AR180-8
1:a Taisto Torneus, 18h 06min
2:a Thibaut Branquart, 18h 25min
3:a Anna-Lena Hallergren, 18h 28min

Text & foto: Sten Strömgren