Alla svängde rätt på Tjälasvängen

Årets upplaga av veteranbilsrallyt Tjälasvängen arrangerades av Cruising Strömsund och i ett strålande solsken deltog närmare 50 veteranbilar. Tävlingen är en kombination av kluriga frågor samt en sträcka på cirka 10 mil som ska köras med en veteranbil. Alla ekipage kom i mål, mer eller mindre sent. Flest rätt på frågorna lyckades Jan-Gunnar Jonsson och hustrun Ummis från Tulleråsen pricka in och bilen de körde var en Nissan Sunny från 1988.

Jemtlands Veteranbilsklubb är huvudarrangör av Tjälasvängen som går runt som en stafettpinne mellan länets bilklubbar. När Cruising Strömsund fick frågan om att arrangera årets rally var det inga tvivel om att de skulle ta det.

– Majoriteten i klubben röstade direkt för att vi skulle arrangera och då fanns det ju inget att fundera på, berättar Lars Lindberg, ordförande i Cruising Strömsund.

Start och målgång för rallyt var parkeringen på Folkets Hus i Strömsund. En timma innan starten var det lite som en bilträff, där både nyfikna besökare samt deltagarna själva gick runt och spanade in alla bilar. Regeln för en veteranbil är att den ska vara 30 år eller äldre, så det var en stor spännvidd på deltagarnas bilar. Här fanns allt från 40-talare upp till lite modernare 90-talare uppradade. I den sköna blandningen av bilar fanns dessutom en Monark Jawa motorcykel från 1962. En motorcykelmodell som under många år användes som ordonnans-motorcyklar i svenska armén.

I startfållan intervjuades deltagarna av Claes Lindblom och vinkades i väg av flaggvakten Hans Lindberg. En av de första frågorna fanns redan på OK-macken söder om Strömsundsbron och detta ställde till det för en del av deltagarna som inte läst instruktionerna så noga. Därefter gick färden mot Tullingsås by, Fagerdal, Hammerdal, Sikås, Gåxsjö, Yxskaftkälen, Hall-Håxåsen, Hallviken och tillbaka till Strömsund. Med undantag av ett haveri där en kylarlang brast, genomfördes rallyt utan några större problem. Den brustna kylarslangen tillhör Kevin Redsjös Cheva Van, men med en stor portion kreativitet, ett grogglas i plast och en rulle eltejp var snart bilen i gång. Något som för övrigt resulterade i en pokal med texten ”JÄKLAS MEST”

På eftermiddagen rullade deltagarna in en efter en på mållinjen och efter den sista grenen i tävlingen, bollkastning var det dags att kora vinnaren där det gifta paret Jan-Gunnar och Ummis Jonsson tog hem segern.

– Det var ett bra arrangemang och bilen som är vår relativt nyinförskaffade andrabil i hushållet gick som en klocka berättar segraren. Jan-Gunnar är annars en gammal räv i veteranbils-sammanhang då han har cirka 50 år i Jemtlands Veteranbilklubb, både som medlem och många år i styrelsen. Han har även varit en av initiativtagarna till ett flertal evenemang. Det är då inte svårt att gissa vad huvudintresset är och Jan-Gunnar avslöjar att hans garage är rätt välfyllt med diverse klenoder. Bland annat en 56:as Oldsmobile, en Lloyd, en gammal Cittra, en Scania lastbil, mm.

Lars Lindberg fick massor av positiv feedback för arrangemanget och han berömmer Cruising Strömsunds medlemmar.

– Vi har en fantastisk organisation där många, ingen nämnd och ingen glömd, ställer upp fantastiskt bra och då är det heller inga problem att genomföra bra arrangemang. Lars passar också på att välkomna alla till nästa stora arrangemang för Cruising Strömsund. Den 3:e augusti, 2024 arrangeras den årliga fordonsträffen på Strömsunds Hembygdsgård.

Resultat Tjälasvängen 2024

1: Jan-Gunnar och Ummis Jonsson, Tulleråsen, Nissan Sunny 1988, 18 Poäng
2: Thomas och Kajsa Berglund, Strömsund, Volvo Duett 1965, 13 Poäng
3: Kevin Redsjö & Jeremias Mårtensson, Strömsund, Cheva Van 1988 13 poäng

Kevin Redsjö fick dessutom priset ”JÄKLAS MEST” då han under rallyt lagade en trasig kylarslang med ett grogglas och tape.

Text & foto: Sten Strömgren