Strömsunds och Ramselegrabbar i dramatisk räddning av Allsvenska kontraktet

Östersunds IK:s kamp för överlevnad i Hockeyallsvenskan har varit en nagelbitare. Men tack vare en stark insats av laget, inklusive Strömsundssonen Fredrik Strömgren och Ramselesonen Albin Runesson, säkrades kontraktet i ett dramatisk Play Out-spel.

Säsongen har varit tuff för ÖIK. Trots flera vinster mot rutinerade lag som Björklöven, Mora, Djurgården med flera, hade ÖIK massor av nesliga uddamålsförluster. Efter den 52 matcher långa grundserien stod det klart att ÖIK och Västervik hamnade i Play Out, en kamp på liv och död för att behålla sin plats i Allsvenskan.

Play Out inleddes med en berg-och-dalbana av vinster och förluster för båda lagen. Efter femte matchen som vanns på hemmais bland jublande fans, hade ÖIK “matchboll” inför den sjätte och avgörande matchen i Västervik. Samtidigt kom besked om att privatpersoner betalat Västerviks skuld på 900.000 kronor till kronofogden, vilket innebar att ÖIK:s öde nu vilade helt på att laget vann 4 matcher i Play Out som innebär bäst av sju matcher.

Hamberg och Strömgren tände laget
Den sjätte matchen på bortais blev en rysare. Efter en och halv mållösa perioder tog Västervik ledningen med 1-0, men ÖIK gav inte upp. Med tretton minuter kvar av tredje perioden kvitterade J20-spelaren Isac Hamberg med Fredrik Strömgren som framspelare. Målet gav energi åt Jämtarna och det satte fart på ÖIK via ytterligare mål genom Viktor Granholm assisterad av Albin Runesson 1-2, Sebastian Fakt 1-3, Carl Skärström med Strömgren som assist 1-4 samt Alexander Anderberg som spikade resultatet till 1-5.

För Fredrik Strömgren, som hockeyfostrats i IFK Strömsund och som spelat två säsonger med ÖIK i Allsvenskan, var segern extra speciell.

– Jag har alltid vunnit med glädje och förlorat med sorg i de lag jag spelat för genom åren, men mitt Jämtländska hjärta klappade extra denna kväll. Det var en underbar känsla att få vara med och bidra till att rädda kvar laget i näst högsta ligan.

Fredrik Strömgren

Fredrik Strömgren spelade för Nybro under fyra år och sista året där var han med i den smärtfyllda finalförlusten mot ÖIK, som då gick upp till Hockeyallsvenskan. Säsongen efter värvades han till ÖIK och Play Out-spelet har varit en stor press både för laget och för Strömgren.

– Det hade varit fruktansvärt surt om vi hade förlorat vår plats i Hockeyallsvenskan, avslutar Fredrik Strömgren, som tillsammans med laget firade segern på Västerviks stadshotell.

Nu väntar en del firande i Östersund och tisdag, den 26/3, bjuder ÖIK in alla fans till arenan för att träffa spelarna som då kommer skriva autografer och ta bilder med de som vill!

Albin Runesson

Bilder från tidigare matcher under säsongen.