Stort socialt kapital i Ramsele

Det sociala kapitalet i Ramsele är tydligt. Jakt och fiske, idrott, konst och hantverk, musik och släktforskning är bara några ämnen som engagerar ideella krafter i någon av alla föreningar i trakten.

Stora som små arrangemang anordnas varje år, och här är Stiftelsen Arkiv och Kulturhus i Ramsele ett nav som växer sig allt starkare. Björn Jonsson och Karin Jonsson som tillsammans med två andra anställda råddar med det mesta i stiftelsen.

– Vår huvuduppgift är att sköta om stiftelsens sex fastigheter med kontorslokaler och boenden. Nu i veckan ska vi till exempel ställa i ordning lokalerna i ett av våra hus som Riksarkivet lämnat. De har färre anställda nu, bara 11 personer från att ha varit ett 70-tal, berättar Björn Jonsson, VD.

Huvudkontoret för Stiftelsen finns i Företagens Hus på Tingsvägen. Stadiga kunder i uthyrningsverksamheten är kraftbolag och skogsbolag som kan hyra ett helt hus där allt ingår med möbler som sängar, köksutrustning eller man kan välja att hyra ett helt tomt boende. Två lägenheter på övervåningen i själva Föreningshuset har privata, permanenta, hyresgäster. Stiftelsen har tätt samarbete med olika event, där det krävs det många som hjälps åt. Rafnastämman i augusti och Lastbilsträffen i september är de allra största. Siffrorna från Lastbilsträffen talar för sig självt. Ett populärt evenemang som växt från 5000 besökare år 2015 till rekordet efter pandemin med 18 000 besökare.

– Vid Lastbilsträffen är det fullt i alla hus, till och med här i Domarrummet hade vi ställt in sängar, berättar Karin Jonsson som kan räkna upp ett antal föreningar där hon själv är engagerad. Kalla det ”socialt kapital”.

Domarrummet är nästan ett eget kapitel. Ett långt bord med läderklädda stolar och i högsätet en vackert snidad stol från 1850-talet. Möblerna kommer från Sollefteå tingslag och rummet används av Stiftelsen för sammanträden och möten under överinseende på foton med allvarliga män på från den gamla häradsrätten. Stiftelsen driver nu projektet ”Bygdelots” med från Leader Höga Kusten. Under åtta månader är tanken att samarbetet mellan föreningar och företag i bygden ska utvecklas.

– Vi har fört samtal med kommunen om de skyhöga avfallstaxorna för föreningar och det har antagits så att det blir en särskild evenemangstaxa så att inte föreningarna drabbas så hårt. Hur kan hanteringen av sopor ordnas med de nya kraven på sopsortering? Allt ska bli ekonomiskt hållbart. Vi kan också se till att boendena samordnas och att det kan finnas ett enda ställe på nätet där man kan få reda på var och när det finns något ledigt, vare sig det är på campingen, hotellet eller privata uthyrare. Nu ska vi ha ett möte med alla föreningar och Sollefteå kommun för att se om vi kan skapa ett arrangörsnätverk. Det kan lätt bli krockar mellan arrangemangen och vi ska försöka reda ut hur vi kan hjälpa varandra. Alla behöver inte äga allt utan man kan låna eller hyra av varandra. Det krävs många volontärer och här kan man hjälpas åt. Arrangörerna vet ju själva vad de behöver hjälp med, säger Karin.

– Uthyrningen i våra egna fastigheter går runt, men när Lastbilsträffen är här då är alla gräsmattor runt våra hus fulla med campare i husbil, husvagn eller tält. Vi hjälper till överallt där vi kan. Arbetet inför Lastbilsträffen har redan börjat. Min största arbetsuppgift brukar vara se till att alla har el, att internet räcker till så att inte allt rasar ihop, men jag rycker också in där det behövs. Nätet med internet och mobiltäckning blir alltid hårt belastat med många besökare så vi försöker hitta en lösning på problemet. Både polis, räddningstjänst och ambulans har drabbats av dålig uppkoppling, vi får se hur det går! En hemsida är på gång som ska kunna lotsa besökare till boenden och nytt för i år är att vi under Lastbilsträffen i år ska ta hand om öltältet. Det rymmer hela Ramseles befolkning och det kan bli större! Det blir tufft jobb med många frivilliga, säger Björn.

– Till sommaren väntar ett privat event, ett bröllop med 100 gäster som ska ha någonstans att bo och det förbereder jag nu närmast, berättar Karin.

– När projektet Bygdelots avslutas i juni kommer vi att fortsätta att utveckla det. Det är en näringsdrivande stiftelse, och vi kommer att satsa mer på event, säger VD Björn Jonsson.

Text & foto: Inger Kraft Etzler