Kurs i Borgafjällför att ta säkrare beslut på vinterturen

Äventyrscenter Borgafjäll anordnar utbildningar i lavinsäkerhet. Under två fullmatade dagar får kursdeltagarna lära sig allt om bland annat olika sorters terräng och vid vilka förhållanden riskerna för en lavin är som störst.

När Kim dras fram ur den djupa snön har hennes armar lossnat vid axlarna och hänger helt lösa. För bara några minuter sedan förvandlades den härliga skidturen till värsta sortens mardröm. Lavinen kom helt utan förvarning och Kim drogs med och begravdes under den tunga snömassan. Som tur är handlar det denna gång bara om en övning. Kim är en gammal skyltdocka och ”lavinen” är en liten snöhög vid skidbackens parkering.
– Det är kursdeltagarna som döpt dockan till Kim så nu får hon kanske fortsätta att heta det, berättar Susanne Lindqvist, som håller i utbildningen.
Susanne är bofast i Borgafjäll och driver, tillsammans med maken Anders Lindqvist, företaget Äventyrscenter Borgafjäll, en friluftsbutik vid slalombacken med skiduthyrning, försäljning och aktiviteter.
Lavinkursen, eller ”Friåkning 1” som den egentligen heter, görs på uppdrag av utbildningsorganisationen Svenska Lavinutbildningar. Kursen är till för alla som rör sig i fjällmiljö vintertid och som vill öka sin förståelse för vilka risker som finns.
– Det är en grundläggande utbildning för fritidsbruk och jag skulle säga att alla som är ute i vår fjällvärld kommer i kontakt med den typ av terräng som vi pratar om, du behöver inte vara en extrem topptursåkare. Även de som går på enklare turer eller skoteråkare har nytta av kursen, säger Susanne.
Susanne ansvarar även för lavinprognoser i Borgafjällområdet, som fältarbetare på uppdrag av Naturvårdsverket. Intresset för att jobba med snö och laviner kom på en resa hon gjorde till Kanada 2012.
– Då fick vi vara med och se hur de jobbade med lavinhundar, vilket jag tyckte verkade spännande. Några år senare gick jag min första lavinutbildning, säger hon.
Ledarutbildningen för Friåkning 1 gick hon i höstas och blev därmed en av endast sex kvinnor i Sverige som får hålla i den kursen.
– Efter att vi tog över skidshopen för ett år sedan så har det kommit in en hel del förfrågningar om lavinkurser, så det känns jättebra att vi nu kan erbjuda det.
För att gå utbildningen krävs inga förkunskaper, men du bör känna dig någorlunda bekväm med att gå på skidor eftersom att största delen är praktisk och sker utomhus.
Maja Wikström anmälde sig till Äventyrscenters första kurs så fort hon fick höra talas om den. Hon är uppväxt i Strömsund men studerar nu till jurist i Uppsala. Hon har alltid varit ute mycket på vintern men kände att hon ville lära sig mer för att kunna ta rätt beslut och undvika onödiga risker.
– I våras var jag i Österrike och då åkte vi en hel del offpist utanför systemet. Efter det kände jag att det var dags att lära sig mer, säger hon. Hon är jättenöjd med helgen i Borgafjäll.
– Det har varit långt över förväntan. Väldigt lärorikt, och jättekul att det är så mycket praktiskt. Susanne är verkligen kunnig och pedagogisk och jag har lärt mig otroligt mycket, säger hon.
Att en lavin faktiskt inte alltid går att förutse och att det är möjligt att hitta riktigt bra lössnöåkning även i flackare och mer säkra sluttningar är två kunskaper Maja tar med sig från kursen.
– Du inser hur mycket det finns att lära och jag är ödmjuk inför att det är svårt och att en lavin inte alltid går att förutse. Men jag har också lärt mig att det faktiskt går att undvika många risker. Jag har inte blivit avskräckt, tvärtom är jag väldigt taggad på många turer framöver.
Nästa datum för lavinkurs i Borgafjäll är 16–17 mars, och på Äventyrscenter händer även mycket annat i vinter. Det erbjuds bland annat turer upp på fjället med deras catski, och det blir skidtester och en toppturstävling.
– I fjol hade vi skidtester vid några tillfällen, det ska vi även ha i år. Och den toppturstävling vi hade under påsken blev populär så den kör vi repris på, säger Susanne.

Text & foto: Jens Larsson