Internationellt elbilsrally gästar Gåxsjö

Helgen 26-28 januari arrangerades en av deltävlingarna i internationella FIA Bridgestone Eco rally cup med start i Östersund och där bilarna dag två åkte en sträcka som inkluderade stopp i Gåxsjö för lunch och för att deltagarna skulle få information om vindkraftparken på Åskälen.

Ursprungligen var det 22 bilar som kom till start men när bilarna rullade in i Gåxsjö var det 21 bilar då en bil hade fått bryta tävlingen. När vi stod och väntade på första bilen var det spännande att se hur det skulle gå till när bilarna kom eftersom ett elbilsrally går ut på att köra energisnålt och förbruka så lite el som möjligt snarare än att komma fortast fram. Dessutom kommer bilarna körande ljudlöst.
Bilarna anlände mycket riktigt tyst och fick vänta in den tid de hade fått av arrangörerna att köra in och bli registrerade. Med jämna intervall körde sedan alla 21 bilarna in och parkerade för att förare och kartläsare skulle få en paus. Stämningen var på topp när förare och kartläsare klev in genom dörrarna till Karlssons Kök & Bar, där lunchen skulle intas. Med god aptit försåg sig samtliga med mat.
En av de deltagande bilarna fick rullas fram till laddstationen som är belägen på utsidan av huset där lunchen åts.
När deltagande förare och kartläsare hade fått i sig mat berättade Patrik Jemteborn, nytillträdd näringslivschef i Strömsunds kommun om näringslivet i Strömsund. Efter Patriks information berättade en representant för Wasa vind om hur vindkraften bidrog till försörjningen av fossilfri el samt hur vindkraftparken såg ut och hur den hade utvecklats.
Therese Jonsson och Ingrid Hestner som körde som representanter för hemtjänsten i Hammerdal, Strömsunds kommun var nöjda med dagens etapp fram till Gåxsjö. De konstaterade att lördagens etapper hade varit svårare då de hade vissa problem med tekniken. En annan av de deltagande bilarna från Europa fick frågan hur det kändes att köra på snöhala vägar. Svaret kom blixtsnabbt ”-Jag gillar snö” meddelade han glatt och gick vidare för att avnjuta lunchen.
Dagen blev förutom ett spännande elbilsrally ett fint samarbete mellan Stefan Karlsson och hans gäng på Karlssons Kök & Bar, näringslivskontoret i Strömsund med Patrik och Anna Gillgren samt representanterna från Wasa vind. Det är glädjande att se hur kommunen lever upp lite extra när det händer något spännande och annorlunda. Vi får hoppas att elbilsrallyt återkommer ett annat år och att det kan utvecklas till något mer omfattande i Strömsunds kommun.

Text & foto: Ulrika Ganning