Ingen vill vara ledig på fredagarna

På ordinarie arbetstid erbjuder Handelsbanken Strömsund personalen regelbunden motion och lättare gymnastik flera dagar i veckan. Det är uppskattat, det märks att personalen blir piggare och att teamkänslan är god berättar kontorschefen.

Allt fler företag erbjuder personalen friskvård på arbetstid. I Strömsunds kommun märks industriföretaget engcon mest genom sin stora satsning på Team engcon, ett långloppsteam på skidor med elitåkare som även hjälper personalen med friskvårdsinsatser på arbetstid och individuellt anpassade träningsscheman. Vad många inte tänker på, är alla mindre företag, som även de kör sina friskvårdsprogram. Det blir kanske inte några stora satsningar på sponsring av idrottsstjärnor, men det sker ändå regelbundna insatser för att hålla personalen friska och för att förbättra lagkänslan.

Ett av företagen som gör detta är Handelsbanken i Strömsund. De erbjuder sin personal regelbunden pinngympa och gummibandsgympa för att hålla i gång axlar & nacke som slits av den statiska belastning som uppstår vid arbetet med dator. Utöver detta startar banken alla fredagar med en långpromenad på 40-45 minuter.

– Ja, vi har kört med fredagspromenad i 10 år nu och det brukar bli ca 4 kilometer i olika rundor runt byn. På sommaren tar vi gärna rundan runt campingen, berättar Marlene Wahlström, kontorschef på Strömsundskontoret.

Marlene berättar att alla friskvårdsaktiviteter sker på ordinarie arbetstid och att det är uppskattat av personalen och då framför allt fredagspromenaden.

– Varken väder och vind stoppar dessa promenader och de avslutas alltid med en gemensam frukost. Så här vill ingen vara ledig på fredagarna, säger Marlene med glimten i ögat.

Marlene ser bara fördelar med friskvårdsaktiviteterna och menar att det inte bara är att personalen blir friskare och slipper förslitningsskador. Även teamkänslan stärks genom dessa aktiviteter.

– Friskvården är högt prioriterat på kontoret och finns alltid med som en punkt i vår verksamhetsplan. Vi är idag fem personal på kontoret och med en samlad bankkompetens på närmare 100 år gäller det att vara rädd om resurserna, avslutar Marlene som själv är inne på sitt 24:e år på banken.

Text & foto: Sten Strömgren

Gummibandsgympa och pinngympa några mornar per vecka håller Handelsbankens personal fria från förslitningsskador som annars lätt uppstår vid statiskt arbete. Fr, v: Carina Rhodin, Alva Stener Karlsson, Marlene Wahlström, Ingela Strömgren, Inga Eriksson.