Hård träning inför Ironman

Theodor, en ung kille från Kalmar, ligger i hårdträning inför sommarens Ironman i Kalmar den 17/8 2024. Vid triathlon tävlar man i simning 3860 m, cykel 180 km och avslutar med ett maraton på 42,2 km!

Theodor Björngren, 20 år, jobbar på ICA Gränsbua i Gäddede och lägger 10 – 15 timmar i veckan på träning. Han berättar om sina förberedelser.
– Jag började träna i slutet av augusti 2023. Man får börja med att vänja kroppen vid maximal utmattning. I löpning började jag med milen, sedan utökade jag successivt och blandar träningspassen med intervaller och långdistans. I simning startade jag nog med 500 meter för att sedan öka på. Sedan blir det gym och cykelpass. Veckans träning ser ut så här; 2 simpass, 2 löppass, 2 cykelpass och styrketräning på gym för hela kroppen. På träningspassen kör jag alltid en intensiv träning och en långdistans för att pressa kroppen maximalt.

– Men hur kom du på att du skulle vara med? undrar jag. Theodor drar handen genom håret innan han svarar.
– Jamen du vet, Ironman är en riktig folkfest i Kalmar. Det kryllar av folk på gator och torg, alla vill vara med och heja på deltagarna. Jag är alltid på plats från 07.00 på morgonen till 23.00 på kvällen. Det är ett helt galet kul evenemang! Jag har alltid tänkt att jag ska vara med någon gång och den här sommaren blir det av. När han säger det sista ler han stort. Jag som inte kan och vet något om Ironman frågar.
– Kan vem som helst delta?
– Ja, men det är en åldersgräns på 18 år. Sedan behöver du egen utrustning för att vara med och det är dyrt. För att nämna några saker; cykel, hjälm, våtdräkt, solglasögon, keps, löparskor och en gps-klocka kan vara bra att ha för att hålla koll på sitt tempo.
Jag nickar, men medger att någon så här stor utmaning har jag aldrig varit sugen på. Jag frågar vidare.
– Hur håller du motivationen uppe? Jag kan tänka mig att det finns dagar då du inte har lust att träna. Theodor rycker på axlarna och svarar.
– Jag har ju bestämt mig! Men jag har kompisar som också ska vara med och vi peppar varandra. Sedan finns det massor av inspirerande klipp på youtube att ta del av.
– Har du gjort något liknande förut?
– Nej, inte direkt, men jag har tränat på gym och cyklat en del. Under pandemin cyklade jag och några vänner från fyr till fyr på Öland. En sträcka på 16,2 mil som vi cyklade på en dag.

– Vad är du mest orolig för inför loppet?
– Intaget av mat! Kommer jag att få i mig tillräckligt av salt, kolhydrater och vätska för att hålla energin uppe och orka prestera? Jag som aldrig tävlat i någonting undrar hur man får i sig näring när man springer eller cyklar. Theodor skrattar innan han förklarar.
– Det finns stationer under cykling och löpning. Man får snabba kolhydrater i tub, det är i gel form.

– Vilken del tror du att du är starkast i?
– Cykling! Jag har alltid gillat att cykla. Innan vi avslutar intervjun vill jag förstås veta hans målsättning med att delta i Ironman.
– Först och främst vill jag ha kul och uppleva stämningen. Tänk dig, 3000 människor som trängs och ska tävla. Något år tror jag det var 3500! Vet du, enda gången Ölandsbron är avstängd är under Ironman! Det är coolt. Sedan hoppas jag på att komma i mål på under 12 timmar. För medelmotionärer ligger sluttiden på mellan 12 – 15 timmar.
Till sist frågar jag om han vill tillägga något och han nickar.
– Snart åker jag på träningsresa utomlands. Det blir hård träning i värmen en vecka.

Text & foto: Renee Markusson