Alltid färska blommor i Junsele

Blommor från vaggan till graven levereras av Laila Jakobsson i Junsele. Ett stort område med blomstertransporter sträcker sig från Bodum i norr till Näsåker i söder. Det har glesnat mellan blomsteraffärerna men konkurrensen för Jakobsson Blommor och Hantverk finns hos det stora matvarukedjorna.

– Nu finns det bara två blomaffärer i Sollefteå kommun. Det är väldiga vidder och jag får köra långt ibland. Det har hänt att jag har fått stänga butiken, jag jobbar ju ensam i affären, men nu har gubben blivit pensionär och kan ta hand om en del leveranser. När jag ska bygga ett arrangemang på en kista, då måste jag förstås åka iväg själv, berättar Laila.
Som för de flesta branscher är det tunga tider och kunderna håller hårt i plånboken och handlar bara det allra nödvändigaste.

– Kundtillströmningen har minskat. De som brukade köpa en fredagsbukett unnar sig inte det nu. Det är krig, det är ingen säkerhet i tillvaron. Att ordna med buketter till bröllop ger guldkant i tillvaron, men det är ingen vidare lönsam affär. Det går åt mycket tid till konsultationer om vilka blommor som ska ingå i buketten. Det beror på årstid om allt finns som man önskar. Det kan vara helt fel säsong om någon önskar något särskilt. Att få göra något i glädje och inte alltid sorg är roligt!
I 17 år har Laila Jakobsson drivit sin blomsteraffär. När det blev neddragningar på hennes dåvarande arbetsplats tog hon tag i saken och åkte på kurs till Bålsta och lärde sig mer om floristyrket.

Som bisyssla hade Laila tidigare haft en verksamhet med foto och hantverk, och i Bålsta blev det utbildning till florist. På den vägen är det och vid sidan om alla blommor finns också hantverk av lokala slöjdare. Uppvaktningar, födelsedagar, begravningar – två gånger i veckan kommer leveranser med färska blommor till Laila. Även arbetsuppgifterna varierar.

– Just nu håller jag på med ett arrangemang till en namngivningsceremoni. Det var en mormor som kom in och ville ha blommor till sitt nya barnbarn, en pojke. Jag tänkte på något blått, det är svårt nu, men så kom jag på att sätta en liten blå detalj i ljuslyktan som blev en bra sak för arrangemanget. Och så några körsbärskvistar med knoppar. Det blir bra med ljuslyktan, jag är mycket för att återvinna och den här går ju att använda igen som ett minne från dagen.

– När jag startade kändes det lite konstigt att tjäna pengar på begravningsblommor, men har lärt mig att oftast är det just blommorna som gör att det blir en fin inramning av begravning. I den svåra stunden som en begravning är är det skönt att ha något att vila ögonen på. En gång i veckan finns Carola från Backe Begravningsbyrå här i butiken för att ge junseleborna extra service.
Det kommer en vår trots alla orosmoment, stora ställ med fröer har tagit plats i butiken.

– Om något speciellt saknas är det bara att beställa och jag tar också hem plant från Genbäcks plantskola. Men jag odlar ingenting själv. Jag hinner inte med, säger Laila och berättar att hon har två år kvar till pension. Jag vet att det finns en person i min närhet som vill ta över och utbilda sig.

– Jag tänker inte så mycket på hur min egen begravning ska se ut, förhoppningsvis är den långt borta, men jag måste dö på sommaren. Min favoritblomma är Rallarros!

Text: Inger Kraft Etzler
Foto: Jakobssons blommor och Inger Kraft