Personal frånhemtjänsten i Hammerdal deltar i internationell rallytävling

Therese Jonsson och mamma Ingrid Hestner från Hemtjänsten i Hammerdal representerar Strömsunds Kommun i årets Östersund Winter Eco Rally.

MK VMT Jämtland har av Internationella Bilsportförbundet FIA utsetts att arrangera en deltävling i Bridgestone FIA ECO Rally Cup 2024. Tävlingen, Östersund Winter Eco Rally kommer under två dagar köras med elbilar och det handlar inte om att köra snabbast. Det gäller i stället att köra specialsträckorna på en uträknad idealtid, med en så liten energiförbrukning som möjligt. Tävlingen inleds den 26:e januari och lördag den 27:e kommer det köras på vägarna kring Hammerdal med ett lunchuppehåll i Gåxsjö.

I startfältet bland alla internationella deltagare från bland annat Spanien, Italien, Belgien, Tjeckien, finns två deltagare från Hammerdals hemtjänst. Det är Ingrid Hestner och dottern Therese Jonsson som ställer upp med en Volkswagen ID.4 GTX elbil. Initiativet till deras deltagande kommer från Strömsunds nye näringslivschef Patrik Jämteborn.
– Vi får en internationell organisation och tävling på besök i vår kommun och ska då ta hand om dem genom att utöva ett exemplariskt värdskap. Strömsunds Kommun har också värdskapet för lördagens lunch på Karlssons i Gåxsjö. Tillsammans med Vasavind kommer vi hålla informationsträff om Åskälens vindkraftspark och hur vi tänker utveckla den framöver.

Patrik Jämteborn fortsätter med att hemtjänstens deltagande i rallyt också är ett bevis på att hela kommunorganisationen ska/bör känna sig delaktig i de arrangemang som kommunen står som värdar för.
– Hemtjänsten är dessutom kommunens bästa ECO-förare då de är vana att hitta till sina brukare/äldre via den kortaste vägen, samt att köra ekonomiskt och trafiksäkert.

Deltagarna själva tycker det ska bli spännande att få vara med och tävla.
– Jag fick frågan av min chef om jag ville ställa upp och det enda kravet jag hade var att min dotter skulle vara förare. Therese ligger bland topp 5-förarna inom Hammerdals hemtjänstområde att köra ekonomiskt så hon är ju given som förare. Själv åker jag med som kartläsare berättar Ingrid Hestner.

Therese har själv ingen erfarenhet av rally, men mamma Ingrid provade att åka med som kartläsare på några rallytävlingar vid 15-års ålder. Ingrid är också involverad i en del folkrace så det finns ett naturligt motorintresse. Inför tävlingen har det varit på kurs i Östersund för att lära sig reglerna
– Vi superglada över att återigen få arrangera rallyt säger Thomas Fuchs, ordförande i arrangörsklubben VMT Jämtland.

Thomas berättar att VMT Jämtland jobbar hårt för att förnya sig och för att hitta en hållbar lösning för att kunna fortsätta med rallytävlingar.
– Det finns ingen annan väg att gå, vi måste helt enkelt jobba för att växla över till bilar med förnyelsebar energi för att kunna fortsätta med vår tävlingsverksamhet.

Just den aktuella tävlingen kommer drivas helt och hållet med förnyelsebar energi då alla rallybilar samt transporter kommer drivas med el och/eller HVO.

De som inte har möjlighet att se tävlingen live, kan läsa mer och följa den i realtid på hemsidan:
www.winterecorally.se

Text & foto: Sten Strömgren

Bild från fjolårets tävling. Bästa svenska ekipage Tore Johansson och Magnus Lindgren.
Foto: Lars-Göran Andersson