Förjulsmarknad i Sikås

Som traditionen bjuder var det dags för förjulsmarknad i Sikås lördagen den 25 november. En kylig men fin dag som bjöd på marknadsstånd, lotterier och kolbullar.

Förjulsmarknaden i Sikås hör till en av de traditioner som infaller varje år i slutet av november. Marknaden arrangeras av Sikås byförening och Sikås församlingshem och är ett återkommande populärt inslag inför julen. Årets förjulsmarknad bjöd på en kylig eftermiddag med snö i luften. Vid entrén bjöds det på glögg och pepparkakor för att ge en första försmak av julen.
Väl inne på området fanns det ett antal marknadsbodar där det såldes hembakat bröd, ostar från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri, stickat och egentillverkade julkransar samt mycket annat. Om du blev sugen på kolbulle gick det bra att beställa en sådan som tillagades under tiden du väntade. Uppe i hembygdsgården var det möjligt att köpa kaffe eller choklad och stut med ost och skinka.
Förjulsmarknaden var välbesökt redan från start och köerna framför marknadsbodarna ringlade långa. Besökare sågs gå omkring med inhandlat hembakt bröd, julkransar som var konstfullt tillverkade och hemstickade alster. Det fanns även möjlighet att köpa lotter och att satsa en slant på chokladhjulet och hoppas på tur. Många glada ansikten syntes när besökarna mötte bekanta i folkvimlet.
Senare under eftermiddagen var det dags för sång och musik när Hammerdals sångförening, Gåxsjö kyrkokör och SVIP dvs Sikås barn- och ungdomskör äntrade scenen. Sång och musik och glad stämning präglade eftermiddagen. Jultomten hann också med ett besök för att glädja de yngre besökarna.
Som en besökare uttryckte det ”fullmånen stod högt på himlen, eldarna brann vackert runt marknadsplatsen och stämningen var magisk”.

Text & foto: Ulrika Ganning