Röda Korset i Strömsund har fyllt på med julsaker

Från vänster Anna Andersson, Anna Folkwar, Katarina Östman, Carina Engström, Inger Tåqvist Foto: Strömsunds kommun.

En jämn ström av besökare hittar vägen till Röda Korset i Strömsund. Juletider är inget undantag och inne i butiken väntar adventsstakar av alla modeller, julgardiner, tomtar, tomtekläder och mängder av julklappstips.

Adventsljusstakar kommer in hela tiden liksom andra prylar som när Stefan och Ingela Jönsson i omgångar kommer bärande med kartonger fulla med användbara grejer.

– Nu har vi rensat en gång till, säger de och ser nöjda ut över utfört värv.
Katarina Östman är föreståndare i butiken och berättar att det största inlämningstrycket brukar vara på våren och sommaren och vara en bit in på hösten.

– Efterfrågan på julprylar börjar redan i november, och folk frågar när vi ska ställa ut julsaker. Men börjar man för tidigt förtar det mycket av julstämningen. Det måste vara halloween först. Nu har vi i alla fall klätt granen och det är skyltat i två fönster, berättar Katarina.
En del av festkläderna som kommer in brukar sparas till jul och nyår och det händer att det till och med kan finnas en frack att para ihop med en lång festklänning. Besökarna är vana vid att det finns mycket att välja på inne i affären. Hit går det nu lätt att ta sig med både barnvagn, rullstol och rollator, vilket uppmärksammades av kommunen och ett glatt gäng rödakorsare fick ta emot Årets tillgänglighetspris.

– Det blev en energikick för oss allihop när vi fick kommunens tillgänglighetspris i år, säger Inger Tåqvist, ordförande i rödakorskretsen.
Vi hinner med ett kort samtal innan hon blir upptagen med att ge råd om julgardiner till en kund som säger att han aldrig någonsin köpt gardiner, men nu måste det bli något rött. Det är en man som inte vill gå ut med bild i offentligheten, men gardiner med olika mått hamnar på disken för betalning.

– Det blir allt vanligare att ungdomar kommer hit och handlar. Inte så mycket av ekonomiska skäl, men de är miljömedvetna och vill återanvända kläder och annat, säger Katarina och tillägger att alla ska kunna handla hos oss oavsett inkomst.
Röda Korset har också blivit en träffpunkt med fika och samtal. Här behöver inte någon känna sig ensam.

– Vi finns i Hammerdal, Rossön och här i Strömsund, och nu har det blivit en krets med en och samma styrelse. Vi hjälper och stöttar varandra, berättar Inger Tåqvist.
Vid disken i Strömsund står Anna Folkwar och tar hand om kunderna och säljer årets jullotter. Priser är skänkta av företagare i Strömsund och en av Röda Korsets anställda i Hammerdal har sytt ett stort antal kuddar, en har hamnat på vinstlistan för jullotterna i Strömsund.

– I år går all behållning till Röda Korset centralt som behöver medel till kriser och katastrofer. Det är konflikten mellan Palestina och Israel som är aktuell nu, säger Inger.
Vi påminns om ett annat krig när en kvinna från Ukraina visar julgardiner som hon köper till sin bostad i Strömsund. Lite vilsen och utan det svenska språket ler Nataliia mot kameran och vi önskar varandra God Jul.

Text & foto: Inger Kraft Etzler