Nu tändas tusen juleljus på Björnstigen

Fredagskvällen innan 1:a advent då tänds alla lampor hos familjen Skoglund Näsström. Då förvandlas huset och trädgården på Björnstigen 5 i Strömsund till ett sagolikt ljushus väl värt att se.

Hemma hos familjen Per och Lillemor Skoglund Näsström så har man inte sparat på resurserna då det gäller att fixa till belysningen på och runt huset inför julen.

– Det är faktiskt inte så dyrt som man kan tro, berättar Per. Jag tittade faktiskt lite extra på vår förbrukning nu inför ditt besök, hela vår anläggning drar ca 200 watt/h, så om vi håller igång alla lamporna ca 10 timmar på ett dygn så är det 2 Kw/dag, sen beror det ju så klart på elpriset. Men ca 2-3 kronor per dag blir det i vårat fall. Så det är väl värt en kostnad på ca100 kronor i månaden som den glädje som det ger. Med dagens effektiva LED-lampor så drar kostnaden inte alls iväg så mycket som man kan tro. Lillemor säger att:

– Om jag vill spara in på strömmen då är det ett bättre sätt att skippa torktumlaren, för den drar kolossalt mycket mer el än julbelysning som består av LED-lampor. Förra vintern var det många debatter och diskussioner om att man skulle hålla inne med elförbrukningen och elen steg i höjden då det gällde priset. Många ställde frågan till oss om vi verkligen skulle ha alla lampor tända osv.

– Vi valde att köra på som vanligt, säger Lillemor och berättar vidare. Vi har fått så mycket positivt tillbaka av människor sedan vi år efter år utökat belysningen på och runt huset. Det värmer mångas hjärtan att ge folk något fint att titta på. Detta glädjer ju inte bara oss själva i familjen, utan många fler. Det börjar redan då vi alltid fredagen innan 1:a advent tänder upp huset. Aldrig innan utan det är viktigt att det är just den dagen. Det har blivit som en tradition.

Vi ser att bilarna kommer och kör sakta, sakta runt kvarteret och stannar till lite och kikar lite extra.

– Vi ser även att folk kommer med kameror och trampar ut i djupsnön framför entrén för att få bra bilder. Många kommer fram också då jag är inne på samhället och vill säga några ord om vårt hus, och vad fint de tycker att det lyser. Detta känns otroligt roligt, berättar Lillemor. En sak till som är både glädjande och roligt är att vi ser att även grannar börjar öka på med extra julbelysning. Det ökas på mer och mer år efter år. Det är så roligt att bo i ett kvarter där man ser att fler och fler väljer att lysa upp runt sina hem i juletid.

Allt började med en 100 m slinga
Per berättar att allt började explodera ordentligt med familjens juldekorationer när han fick tag i en 100 meter lång ljusslinga. Innan dess så hade de en relativt normal nivå på ljussättningen. Han kom hem till Lillemor och de började smida planer om att sätta upp slingan runt om hela husets tak. Sagt och gjort, så blev det och så har det fortsatt, med fler slingor för varje år och även nu i år finns det en och annan ny ljusslinga.

– Det är så roligt, säger Lillemor, det kommer ju hela tiden ut så mycket nytt, fint och spännande på marknaden. Det är också en väldigt stor lycka att vi båda två hjälps åt och inspirerar varandra.

Allt styrs med en app
Per visar mig appen i mobiltelefonen som styr belysningen. Det finns alltså en app där Per och Lillemor kan se, ändra och manövrera alla ljusslingor in i minsta detalj från deras mobiltelefoner. Med fyra stycken olika anslutningspunkter är det också lätt att se vart felet kan vara om det eventuellt skulle bli ett driftstopp eller kortslutning så att jordfelsbrytaren löser ut.

– För det har hänt ska gudarna veta, utbrister Per, då blir det svart. Det gäller att planera smart, säger han och berättar. Varje morgon klockan 7.00 så tänds alla fyra anslutningspunkterna upp. Sedan får det lysa fram till klockan 8.15 då det börjar bli lite ljusare ute och sedan håller vi släckt fram till 15.20 på eftermiddagen då mörkret börjar falla. Då tänds allt åter igen och det får lysa i natten fram till klockan 01.40. Sen går det på repeat genom juletiden.

– Men så klart kan jag genom att trycka här i appen släcka och tända som jag vill, skrattar Per, och visar hur snabbt allt blir svart för att sedan åter igen tända upp slinga för slinga.

När julen är slut

– I mitten av januari är det dax att börja stänga ner allt, berättar Lillemor. Det skulle aldrig bli bra om all julbelysning försvann direkt, så vi tar det lite pö om pö. Vi börjar med de färggrannaste slingorna. De släcks ner och så fortsätter vi så fram till mars månad då det börjar bli allt ljusare dagar. Alla slingor finns så klart kvar till snön försvunnit. Vi bara drar ur strömmen.

– Men vissa ljusslingor sitter kvar året runt. Det skulle aldrig fungera att plocka ner de som sitter runt taket för att sedan sätta upp dem igen. Det skulle med tiden göra dem otroligt sköra och varje gång så är det en risk med att de lätt går sönder. Då är det bättre att ha dem på plats hela tiden.

– Men man ser dem knappt under sommaren, man tänker inte på dem att de sitter där under vindskivorna. Julen är den viktigaste högtiden för oss, säger både Per och Lillemor. Glädjen i att också kunna glädja andra under högtiden är viktig för oss. Vi önskar alla en riktigt god jul och ta er gärna en tur runt vårt fina kvarter på Björnstigen i Strömsund.

Text & foto: Maria Halvarsson