Julmarknad och skyltsöndag skapar julstämning

Julstämningen och mysfaktorn var hög när Strömsunds Hembygdsförening arrangerade Julmarknad på hembygdsgården.

Den 3 december, första advent var det åter dags för Ströms Hembygdsförenings julmarknad på Hembygdsgården i Strömsund. En fin tradition sen många år tillbaka. Snön dinglade sakta ner och runt 10 minusgrader, ett perfekt julmarknadsväder säger Anna Gillgren som håller i trådarna för marknaden. Vi skulle inte kunna genomföra julmarknaden om inte vi hade de ideella personerna från styrelsen och medlemmar som finns med. Nytt för i år var aktiviteten i Hjalmarströmerstugan där Inger Welumstein berättade om hur man firade jul förr och bjöd på glögg och pepparkakor.

Även detta år fanns luciakandidaterna på plats tillsammans med Rotary. Utanför området erbjöd Räddningstjänsten åkturer i brandbilen för alla barn, ett mycket uppskattat inslag under marknaden tillsammans med ponnyridningen som Strömsunds ridklubb erbjuder. Ett tjugotal knallar fanns också på plats både inomhus och utomhus det såldes allt från grantomtar till gott att äta. Barnens favorit är ändå att få besöka tomten i Storstugan för att få lämna sin önskelista, som blev väldigt lång, runt 150 barn med tindrande ögon stod snällt på kö för att få träffa Tomtefar. Det går fortfarande lämna sin önskelista i brevlådan utanför Storstugan på Hembygdsgården, ända fram till jul. I Storstugan fanns även trollet och älven som pysslade med barnen Hembygdsföreningen vill passa på att tacka alla besökare och knallar för en fin julmarknad.

Under kvällen så arrangerade även Strömsunds Köpmannaförening skyltsöndag där besökarna kunde hitta julklappstips och tävla i de tävlingar som butikerna anordnade.

Text: Anna Gillgren
Foto: Privat