Borgagårdens kock undviker helst det förväntade

Anton Martinsson är kocken som skapar kreativa rätter på Borgagården. Han trivs bäst när han får jobba ensam, och tycker att ett julbord inte behöver vara så traditionellt.

På Borgagården i Borga är det hög tid att sätta igång förberedelserna för årets julbord. Cirka 500 gäster brukar de ha som äter julmat här varje år.
Som många andra kockar är Anton Martinsson ingen som direkt jublar över att laga just julmat.

-Jag tror att många kockar är som mig och inte så förtjusta i det. Jag vet inte vad det beror på, men kanske tycker vi bättre om att få bestämma själva vad vi vill laga, säger han.

-Men det är nog mest innan jag känner så, när jag väl sätter igång så brukar det bli ganska kul ändå. Framför allt tycker jag det är roligt att göra sill. Lingon- och pepparrotssillen har blivit en klassiker som vi har varje år.
Anton har nyss kommit tillbaka till byn efter några veckors höstsemester hemma i Kiruna. Han har varit anställd på Borgagården som kock sedan han under pandemin för tre år sedan blev av med jobbet i Umeå.

-Jag visste då inte ens att Borgafjäll fanns, det var min gamla chef som tipsade om att de sökte kock här, säger han.
Nu nalkas ännu en vintersäsongen för honom och arbetet på Borgagården passar honom bra. Att jobba i ett stort kök tillsammans med fler andra kockar är inget för Anton.

-Jag trivs allra bäst när jag får vara ensam och bestämma det mesta själv. Här får jag göra hela menyn och vara kreativ och laga mat på det sätt jag tycker blir bra, säger han.
Att Anton blev kock var mest en slump. Han jobbade i gruvan hemma i Kiruna, men ledsnade på det och bestämde sig då för att utbilda sig till kock. Att laga mat har han tyckt om så länge han kan minnas.

-Att jag bestämde mig för det här yrket är inget jag ångrat, säger han.
Han tänker ofta utanför boxen när han lagar mat. Även om han gillar både ren och röding så tycker han att det är roligare att laga rätter som inte bara är det som folk förväntar sig av en fjällrestaurang.

-Vi vill ha så mycket lokala råvaror vi kan, och har ofta både fisk och ren. Men det är kul att göra något eget, och hittills så tror jag att de flesta gäster uppskattar att vi vågar göra något annorlunda, säger han.
Inspiration hittar Anton bland annat på sociala medier där han följer andra kockar. Han älskar även att resa för att ta del av andra matkulturer. Att blanda Norrland med smaker från Asien är en favorit när han lagar mat.

-Mitt första jobb som kock var på en asiatisk restaurang, och jag har alltid gillat Asien. I såser till exempel fungerar det bra att blanda olika smakkulturer, säger han.
Vinterns meny på Borgagårdens finedining-restaurang är nästan helt klar. Anton kommer bland annat att laga hummersoppa och pilgrimsmussla till förrätter och torsk och hjort till varmrätt. Men fortfarande saknas de sista detaljerna innan de slår upp portarna.

-Det är tur att det är några veckor kvar. Bland annat måste jag komma på en till efterrätt. Men det ska nog lösa sig, säger Anton.
Text & foto: Jens Larsson