Bageri Vildmarken har slagit upp portarna i Strömsund

Det ringer folk och frågar, vad har ni för tårtor? Jag svarar att vi har inga tårtor, vi bakar dem så som du vill ha dem, säger Linda Fridland.

Strömsund har fr.o.m den 1:a november i år fått ett nyöppnat bageri. Ett bageri som växt fram med tiden och som kommer att utvecklas framöver i lugn och stabil takt. Linda Fridland, Hampus Engström och Erik Fridland är de som står bakom bunkarna och mjölpuffarna. Trion som också är kända för många som Polyfamiljen. Tillsammans så har de nu sadlat om och blivit en del av bageribranschen.

-Men vi har ju bakat förr, säger Linda. Vi hade bageriverksamhet i köket på förskolan Regnbågen som vi drev några år i Ulriksfors, så helt oerfaren är vi inte.
-Men sedan vi avyttrade förskolan för två år sedan så har allt blivit vilande. Vi visste inte riktigt vad vi ville syssla med och vilken riktning vi skulle ta.

Familjen har under en lång tid varit kända som polyfamiljen. De är stora på sociala medier och har tack vare det haft möjlighet att få resa runt i Europa med både husbil och husvagn. Man har och kan ännu följa deras liv via både youtube, Facebook och Instagram.

-Vi var ute på vägarna och reste, berättar Hampus, men tillslut så ville några av barnen inte resa runt mera. De längtade hem till vardagen, vännerna och skolan i Strömsund. Då kände vi alla att då får det bli så, vi flyttade hem igen och lät barnen få bestämma.

Linda och Hampus har båda jobbat på ICA i Strömsund och Erik kör taxi åt Taxi Strömsund.

-Det var ganska behagligt faktiskt, säger Hampus, man visste vad man skulle göra på dagen. Man kliver upp, man går till jobbet och man gör det man ska. Men så kom förändringen. En dag när Linda skulle gå ut i familjens garage som då fungerade som förråd så upptäckte hon att taket läckte in vatten och att något var tvungen att åtgärdas omgående. Hela garaget tömdes på lådor och prylar, taket lagades och allt som förvarades i garaget hade nu fått andra platser att bo på.

-Vi stod där med en helt tom yta, säger Hampus, ett gigantiskt utrymme som vi kunde göra vad vi ville med. Vad skulle vi göra, vad kunde det bli? Det var som att världens möjlighet fanns nu att göra om hela garaget till ett bageri att baka i. Något vi faktiskt hela tiden haft som en hobby i familjen. Skulle det kunna bli en möjlighet att leva på sin hobby?

Sagt och gjort, trion målade om, de lärde sig att lägga klinkers, de skaffade sig maskiner via annonser och de byggde mycket själva så som det stora bakbordet.

-Degblandaren hittade vi på en annons, berättar Linda, så den kommer ifrån Gubbhögen.

Jag ser den och det är en gigantisk pjäs som verkligen pryder sin plats.

-Vi har faktiskt en gång i tiden haft en barnklädesaffär här i garaget, säger Linda. Det var exakt tio år sedan på dagen den 1:a november som vi hade invigning på den. Så det var lite speciellt att ha invigning på ett bageri samma datum, tio år efter.

Trion ägnar sig inte bara åt att baka hela dagarna. De är fortfarande väldigt aktiva med att skapa storys för sina sociala medier. Det krävs såklart en ordning och en disciplin för att få allt att rulla på.

-Vi har en bra struktur för allt, säger de båda. På onsdagar, fredagar och söndagar kommer det alltid ut något nytt till våra följare på nätet. Där hjälps de åt alla tre.

Det jag inser är att Erik är en stor klippa i familjen.

-Erik är som den bästa vaktmästaren, säger Linda. Ber man Erik om något så gör han det direkt. Det kan vara en kyl som ska flyttas, grejer som ska hämtas, bakverk som ska levereras. Så även om Erik fortfarande kör Taxi så är han i högsta grad involverad i allt som händer med bageriet.

Men vad har ni för tanke med ert bageri, undrar jag. Svaret blev entydigt.

-Vi vill ge mer sötebröd åt folket. Man blir glad av nybakat, man har alltid något att fira och vi hoppas kunna utveckla samarbeten med företagarna i Strömsund så de ska beställa kanske fredagsfika till sina anställda osv. Vi har faktiskt redan fått några sådana kunder, men vi hoppas så klart på fler, säger Linda. Varför inte starta upp en workshop med bakning? Man kan boka in en kväll ett gäng och så kommer man hit och får prova på att t.ex. baka och dekorera sin egen tårta.

Vad kan man då hitta för utbud i Bageri Vildmarken så som de döpt sitt bageri till? Jo, man finner allt från skorpor, sju sorters kakor, tekakor, tårtor, bakelser och gottebitar. Allt ser himmelskt gott ut och klubborna i regnbågsmaräng gör att det vattnas i munnen. Dessa klubbor är faktiskt gjorda med stor klokhet.

-Vi får äggvita över ibland då vi bakar, berättar Linda. Då slänger vi såklart inte äggvitorna utan då gör vi maränger av dem istället. Vi försöker hela tiden att tänka på allt och framför allt vara svinnsmarta.

Trion går i lite tankar om att skapa en alldeles speciell liten bakelse som skall förknippas med Strömsund.

-En Strömsundsbakelse från Bageri Vildmarken. Men vi vet inte riktigt vad det ska vara för något. Kanske kan ni läsare hjälpa oss på vägen? Vi utlovar ett jättefint bakat pris till bästa bidraget.För att delta i tävlingen så ska ni söka upp oss på Instagram och Facebook där vi kommer att lägga upp information om hur tävlingen skall gå till fr.o.m den 28:e november. Bageriet hittar ni på Lagmansgatan 27 i Strömsund. På sociala medier heter det enkelt nog Bageri Vildmarken, där hittar man också telefonnummer för beställning mm.

Text och foto: Maria Halvarsson