Tommy Ottosson – Ni vet ”han med hatten”

Tommy Ottosson har lämnat stressen och arbetslivet bakom sig. Idag bor han relativt ensligt på en gård i byn som heter Äspnäs. – Ibland ser jag inte en människa på flera veckor. Men det gör ingenting, jag tycker om ensamheten, säger Tommy.

I sitt arbete blev Tommy välkänd och kom ofta med i skriverier i tidningar och övrig media. Han var högt uppsatt inom försvaret, både i armén och flygvapnet. Han har även arbetat med information på Landstingets centralförvaltning, som chef på SJ för Jämtland/Härjedalen, Sparbanksdirektör och några år som projektledare inom Strömsunds kommun och inom omsorgen i Strömsunds kommun. Men framförallt så var det Tommy som startade och som VD driftade företaget Inlandsbanan AB.

Vid sidan om sitt arbete har Tommy även haft ett projekt i ett eget företag där han hjälper andra människor att starta och driva företag. Redan på 1990-talet kom Tommy till Strömsund tack vare att hans fru som är från Risselås. Han blev väldigt snabbt involverad i IFK Strömsunds styrelse.

Hittat hem i Äspnäs
Boendet har varit på flera olika platser i Strömsund, men guldägget fann de när de hittade gården som blev deras i Äspnäs.

– Här trivs jag och här vill jag vara, säger Tommy. Jag trivs med att bo och leva här och med människorna jag har runt omkring mig. Här kan jag också nu ägna mig på heltid åt min hobby som jag haft under större delen av mitt liv, nämligen att skriva och komponera musik. Det passar mig ju också ypperligt då det är lung och ro här ute på landet. Ingenting som stör, bara naturen in på knutarna.

Jag ser mig omkring på gården och kan bara hålla med. Ett fantastiskt paradis har han skapat sig, Tommy ”han med hatten”. Folk på byn visste inte riktigt vad han hette, så det blev ”han med hatten” för Tommy bär jämt hatt på huvudet. Fina små hus och ett stort boningshus i rött med vita knutar. Man ser att humlen växer upp längs entréns bropelare. Tittar man bort från husen så ser man Vattudalens nu nästan frusna vatten och bergen därbortom som talar om att vintern är här i sin fulla prakt.Tommy berättar om gården och hur renoveringarna har pågått mm. Dessutom berättar Tommy, så är det väldigt hjälpsamma och trevliga grannar. Alltid finns de till hands med lite björkved eller snöskottning av den branta vägen upp till gården.

I huset på gården finns som hjärtat i mitten en stor vit kakelugn som sprider en knastrande värme då jag kliver in i stora rummet bakom köket.

– Ja, här klarar jag mig även i kristider, skrattar Tommy. Jag har värme, jag odlar både potatis, morötter och annat gott som jag förvarar i min jordkällare. Jag både fiskar och plockar bär. Det finns även en brunn gården där det kan hissas upp vatten.

– Men både el och vatten har jag dragit in. Det fanns inte från början. Så det finns allt man kan önska sig i bekvämligheter nu. Denna trygghet plus musiken är hela mitt liv nu.

Ett par hundra registrerade låtar

– Jag gör min musik här i denna underbara miljö och har erbjudit den till artister runt om i världen på olika vis. Nu har jag också hittat bättre vägar ut till lyssnarna än vad det fanns förr. Det började för mig en gång i tiden då jag läste, bl.a. litteraturhistoria i Göteborg.
Det gjorde Tommy tillsammans med en av de främsta Dan Andersson-tolkarna. Som många idag kanske inte känner till., Gunde Johansson.

– Vi jobbade då ihop med Dan Anderssons texter och musiksättning av bl.a “Tiggaren från Luossa”. Sedan har han också haft samarbete med den kanske okända Carl-Anton Axelsson och på något senare år med Alf Robertsson.

– Den musik jag oftast skapar är visor, ballader, Irländskt inspirerat och country-inriktat, säger Tommy. Jag lägger sedan ut det mesta på Spotify i form av spellistor där de når ut bäst. Men också Sveriges Radio. Hela tiden kan han följa sina låtar via feedback från STIM.
STIM är en svensk ekonomisk förening, som grundades 1923 med namnet Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, för att förvalta den ekonomiska delen av upphovsrätten till främst svensk musik för dess medlemmars – kompositörer, textförfattare, verkarrangörer, samt musikförlag – räkning.

– Där har jag ett par hundra registrerade låtar. När Tommy får sin feedback från STIM kan han se vart hans låtar spelas och det är främst i England, Tyskland, Frankrike, Estland, Irland mfl. Men faktiskt inte så mycket i Sverige.

– Att skriva musik och texter är för mig livsviktigt, säger Tommy. Men jag skriver inte för att tjäna en massa pengar och bli rik, utan för att det gör mig glad och lycklig.

Skiva med låtar istället för julkort
Tommy berättar att han varje år innan jul brukar sätta ihop en skiva med låtar på en skiva och ge bort dem till nära och kära istället för ett julkort.

– Jag samlar ihop låtar jag komponerat under året och så blir det ett musik-
album. När jag börjar med en ny skapelse så är det viktigaste texten. Jag börjar alltid med den. Sedan känner jag av stämningen i ordens betydelse och då kommer melodin.

– Ibland kommer allt samtidigt, men oftast har jag massor av texter som liksom ligger till sig. Likaså kan jag ha embryon till musik som fått ligga till sig och testar till olika texter.

Ett fantastiskt spännande möte blev det med ”Han med hatten”. Med spänning kan ni gå in och söka upp honom som kompositör och låtskrivare på bla Spotify.

Text och foto: Maria Halvarsson