Emma utsedd tillvardagshjälte i länet

Emma Appelqvist är idrottsledare, elevstödjare och deltidsbrandman – och hon brinner för unga i Dorotea. Nu har hon utnämnts till vardagshjälte för sitt engagemang i bygden.

I oktober tilldelades tjugo unga personer utmärkelsen ”Vardagshjälte 2023” av länsstyrelsen i Västerbotten. En av dem som fick delta på ceremonin vid länsresidenset i Umeå var Doroteabon Emma Appelqvist.

”Emma engagerar sig mycket i Dorotea kommun. Som deltidsbrandman är hon hängiven och gör det lilla extra för att människor runt omkring henne ska trivas. Hon är engagerad i Dorotea IF där hon hjälper till med olika uppgifter. Som handledare och assistent på Strandenskolan visar hon stor empati och lojalitet mot elever och kollegor. Emma är också med och driver macken, affären, ja, Doroteas centrum. Med Emma blir allt lite roligare!”, löd motiveringen.

Under lunchen på länsresidenset fick hon tillsammans med de övriga hjältarna motta blommor och diplom av landshövding Helen Hellmark Knutsson. Det blev en känslosam stund.
– Jag är ju van att se andra glänsa, men nu var det jag som fick uppmärksamhet. Det betyder jättemycket och det var en häftig upplevelse. Jag blev väldigt rörd och jag tror inte jag har tagit in det helt ännu, säger Emma, som är uppväxt i Dorotea och älskar att bo här.
– Jag flyttade härifrån några år för studier, men när jag fick barn kändes det självklart att flytta tillbaka. Jag ville att min son skulle få samma trygga uppväxt som jag har haft, säger hon.
Nu har Emma hunnit fylla 31 år och har ett stort engagemang i orten. Idrott och unga är något hon känner lite extra för.
– Jag idrottade själv som barn och det betydde mycket. Nu vill jag ge tillbaka och jag älskar att se barn och unga glänsa och utvecklas.
Hon är idrottsledare i Dorotea IF, i allt från simning och innebandy till fotboll. Senaste året har det blivit mest fokus på fotbollen.
– Framför allt tror jag mycket på just lagidrott. Börjar du tidigt med det så ger det så mycket. Du lär dig att vara en schysst kompis, hur du ska samarbeta och andra sociala färdigheter, säger Emma.
Emma har en anställning på Strandenskolan som handledare och elevstödjare, så även där får hon jobba med barn.
– Jag tror att min drivkraft är att få se andra växa. Att få hjälpa människor och finnas till för andra, det ger mig mycket, säger hon.
Engagemanget för andra människor kanske hon fick med sig redan som liten. Med föräldrar som driver butiken, gatuköket och serviceverkstaden Myway i Dorotea centrum förstod hon tidigt att på en liten ort behöver man varandra.
– Myway är ju en butik som gör lite av varje och är ett viktigt nav i centrum. Jag tycker att människor i Dorotea är bra på att hjälpa varandra och jag försöker bidra med det jag kan som ger framtidstro och gör att det blir en positiv stämning i samhället, säger Emma.
Sedan 2016 har hon varit deltidsbrandman. I år har hon gått en styrkeledarutbildning som gör att hon nu kan jobba som räddningsledare.
– Att få göra en insats för samhället känns viktigt. Det skulle behövas fler som vill bli deltidare, framför allt fler kvinnor. Tidigare var vi några stycken, men många har flyttat eller fått barn så det behövs fyllas på, säger Emma.

Du är en person som vill inspirera och hjälpa andra. Har du själv någon förebild?
– Oj, det var inte en enkel fråga. Jag vet inte om jag har någon särskild person. Det finns säkert många olika, människor som jag följer på sociala medier kan ge mig inspiration, eller personer jag träffar i vardagen. Men kanske att det är min familj som inspirerar mig allra mest, som mina föräldrar som alltid drivit eget företag och varit engagerade personer, säger Emma.