Hos ”Körskoter” kan du ta förarbeviset på en dag.

Anders med ett gäng skoterungdomar

– Nu väntar vi bara på att snön ska falla, det är ett sextiotal människor på väntelistan som är redo att påbörja utbildningen för förarbevis snöskoter. Det är Anders Hoffman från Näsviken, Strömsund, som berättar.

Anders har utbildat elever i förarbevis för snöskoter sedan mitten på nittiotalet. Först genom ideellt arbete, sedan som egen företagare tillsammans med frun Maria Halvarsson.

År 2018 de tillsammans startade upp sitt moderbolag och då med ”Körskoter i Strömsund” som underbolag. Fem år senare såutbildar de både i förarbevis snöskoter och vattenskoter.

Det var i oktober 2009 som det infördes ett separat förarbevis för att få köra snöskoter, men om man har ett körkort som är utfärdat före den 1 januari 2000 behöver man inget separat förarbevis.

– Det gäller faktiskt även om man haft körkortet indraget.

Man måste var fyllda sexton år för att kunna ta förarbeviset, dock kan man påbörja utbildningen då man är femton år och nio månader, men slutprovet och registreringen kan tidigast ske på dagen man fyller sextonr.

– Man får inte köra snöskoter innan man har förarbeviset klart. Man får inte ens övningsköra annat än hos oss utbildare, berättar Anders.

Lagen om förarbevis för vattenskoter kom den 1 maj 2022.

– Vi blev tillfrågade av Transportstyrelsen om att bedriva utbildningar för vattenskoterkortet redan 2021 och hoppade på utmaningen, och redan då 2021 drog vi igång de första kurserna. Det blev inköp av vattenskotrar och en ny era tog fart.

För att kunna utbilda sig och få köra vattenskoter krävs det även att man har fyllt femton år.

– Redan första året blev trycket efter förarbevisen högt, men året efter, då lagen trädde igång, hade vi en väldigt fullbokad sommar. Den säsongen levererade vi ut över 650 förarbevis om man räknar både sommar- och vintersäsongen.

– Men vi är ett härligt gäng på fem medarbetare som hjälps åt, så trycket får gärna hålla i sig.

– För någon vecka sedan gjorde vi vinterförvaring på våra vattenskotrar och nu börjar vi ta fram alla snöskotrar som ska kollas igenom samt vara startklara tills det vita guldet landar hos oss.

Anders berättar att det är roligt att få möjlighet att träffa och utbilda så många elever. De kommer ofta långväga ifrån.

– Vi har haft elever från ända ifrån Australien och Colorado bland annat. En kille körde upp från Ystad, mellanlandade i Oviken och kom till oss i Strömsund dagen efter för att gå kurs, berättar Anders. Sen när kursen var klar så åkte han hem igen.

– Många har också stugor i fjällvärlden, de kommer upp och bokar in sig på kurser, antingen i Åre, Jormvattnet , Överturingen eller i Strömsund. Men det har också spridits sig från mun till mun om våra snöskoterutbildningar.

– Vi har fyra strategiskt utvalda utbildningsorter vintertid. På dessa orter cirkulerar vi under hela säsongen.

Samarbetet och den goda relationen med Transportstyrelsen tycker Anders är väldigt positivt.

– För att göra en så perfekt utbildning vi kan har det varit avgörande att ha bra personer att kontakta och ställa frågor till, säger han.

– Våra utbildningar sker då vi träffas. Ingenting sker via dator, all undervisning sker på plats och i direkt kontakt mellan utbildare och elev. Det är det viktigaste, säger Anders.

– Jag tror att det blir en annan typ av inlärning då man träffas och har en utbildning på plats. Man får ett väldigt bra gensvar på diskussioner och olika frågeställningar. Det är superviktigt att eleverna verkligen är på hugget och att man som utbildare ser att kunskapen går in ordentligt. Snöskotrarna idag är så kraftfulla och min uppgift är att försöka få dem att förstå vilket ansvar de har som nyblivna skoterförare och vilka risker som lurar där ute.

– Vi gör också det där lilla extra under våra kurser här i Strömsund. Vi bjuder på morgonfika, sen blir det god, hemlagad lunch som passar de flesta och sedan är det gofika på eftermiddagen. Allt för att eleverna ska hålla sig på topphumör och orka med hela utbildningen.

– Vi har ju våra utbildningar under en hel och ganska lång dag. Det passar bra för dem som har lång bit att åka.

Anders jobbar också inom Räddningstjänsten Jämtland. Han berättar att han många gånger varit ute på olyckor där ungdomar varit inblandade. En del väldigt tragiska skoterolyckor med tragisk utgång.

Det är inte bara nyblivna sextonåringar som går kursen för förarbevis snöskoter. Det är en hel del föräldrar också som väljer att tillsammans med sina ungdomar utbilda sig och på så sätt lära sig mer om de regler som finns och ta del av kunskapen som de då kan dela med sig av. Detta gör många även då de redan har ett giltigt förarbevis.

– Vi hjälper också till att fixa förarbeviset åt våra norska medborgare, då krävs det ett samordningsnummer istället för ett svenskt personnummer.

– Det är lite stök med det där, säger Anders. Då är det tur att frugan är en klippa på att ansöka om sådana. Återigen är det fantastiskt att ha en nära relation till Transportstyrelsen. De finns alltid till hands för olika frågor.

– Är det någon som har frågor till oss, säger Anders, så är det bara att höra av sig. Man når oss enkelt via vår hemsida www.körskoter.se eller så mejlar du till info@korskoter.se

Vi försöker se till att alla som vill ta förarbevis ska få göra det så snart det är möjligt. Vi kör kurser från att snön ligger körbar på våra utbildningsorter och vi har kurser under hela veckorna. Vi anpassar oss efter eleverna.