Ågrens Mekaniska i Strömsund kan specialtillverkning

Nils Åke Olsson, vd, bredvid den kollaborativa robotenen i fabriken.

Skaparlusten väcks när man öppnar dörren till fabriken på Ågrens Mekaniska AB i Nyvik/Strömsund. Nils-Åke Olsson, vd och ägare, visar runt på fabriken.

Nils-Åke, som är född och uppvuxen i Rossön, utbildade sig till bilmekaniker men gick över till den mekaniska branschen redan 1980. Han gick då en arbetsmarknadsutbildning i svarvning och fräsning och blev verkstadsmekaniker. 1982 började han arbeta på Ågrens Mekaniska i perioder och från 1996 jobbade han där på heltid.
År 2001 började han köpa in sig i företaget och 2004 blev han ensam ägare.
– Nu är jag fast för alltid, säger Nils-Åke och skrattar.
Sedan han tog över verksamheten har två större tillbyggnationer gjorts.
Den första utbyggnaden gjordes 2008 och en ytterligare utbyggnad gjordes 2012.
– Vi behövde mer plats när produktionen blev större, maskinerna blev fler och krävde större utrymme.
Antalet anställda är i dagsläget sju. Tre av dessa jobbar både på kontoret och ute i produktionen. De delar på uppgifterna. Det är tre kvinnor och fyra män.
Verksamheten består av att tillverka maskinverktyg med huvudinriktning mot formverktyg för plastindustrin. Även klipp-, bock- och dragverktyg produceras.
Legotillverkningen är också stor. Man tillverkar alltså produkter åt företag som i sin tur använder i sin tillverkning av en viss produkt.
En typisk kund för Ågrens Mekaniska är en kund som vill ha en speciell konstruktion för att kunna tillverka saker. Man vill kanske kunna göra en kåpa till en motorsåg.
För att kunna gjuta dessa kåpor behöver man något att gjuta i. Man har en bild eller ritning på hur man vill att den färdiga kåpan skall se ut.
Då ritar konstruktörerna på Ågrens upp hur formen ska se ut i CAD-program och tar fram en prototyp som sedan blir till en beställning. Tillverkningstiden ligger på runt åtta veckor.
Styrkan ligger alltså i att både ritningar och konstruktioner görs i fabriken på Ågrens.
De arbetar med produkter från 70 cm och nedåt.
Periodvis ligger kundbasen både från Norge och Tyskland, men i nuläget kommer kunderna endast från Sverige, med jämn och fin orderingång.
Under coronan hade de tyvärr helstopp i produktionen under tre månader, men efter det har det varit som normalt igen.
Nils-Åke visar vad och hur maskinerna används och jag fascineras över att man genom att skapa gnistor får fram en kortslutning i en maskin och på så sätt bränner ut delar i ett material. Det är dock ingen risk att gnistan antänder för allt ligger i ett bad av olja och då blir det ingen syretillförsel.
En del maskiner skapar artiklar i plast och en del stansar ut små bitar som skall vara i en kontakt.
Det finns också en kollaborativ robot, den är avsedd att fysiskt interagera och arbeta tillsammans med människor på en gemensam arbetsyta.
Den kan lyfta och hämta produkter som ska in i och ut ur en maskin på väldigt kort tid. Den är ett bra hjälpmedel. Då slipper det bli arbetsplatsolyckor och skador i onödan. Den liksom ersätter människans händer i detta fallet.
På Ågrens Mekaniska verkar allt vara möjligt att ta fram i produktionen.
Text och foto: Maria Halvarsson