Näringsliv och utveckling i Strömsunds kommun

Catherine Sjögren, Anna T Gillgren, Victoria Åslund och Patrik Jemteborn på Näringsliv och utveckling i Strömsunds kommun.

Om du är företagare i Strömsunds kommun eller planerar att starta ett företag är det väldigt bra att känna till vad enheten Näringsliv och utveckling under Strömsunds kommun pysslar med. Men vilka är de, personerna som jobbar där?

Strömsunds kommun har en förvaltning som heter Framtids- och utvecklingsförvaltningen. Under den förvaltningen finns en enhet som heter Näringsliv och utveckling.
Där jobbar fyra personer: en näringslivschef som är väldigt ny på jobbet, en landsbygds- och näringslivsutvecklare, en turismstrateg samt en näringslivs­assistent som håller koll på trion.
Men vad pysslar de egentligen med där inne på kontoret och vilka är de?
Patrik Jemteborn från Östersund har nyss tillträtt sin tjänst som chef för näringsliv- och utvecklingsenheten. Han är taggad inför uppdraget och det lyser om honom när jag besöker kontoret.
Patrik har tidigare arbetat i Trondheim med skid-VM 2025, och har haft det övergripande ansvaret för uppbyggnadens olika faser. Han har även varit chef för all personal kring Svenska para­sportförbundet/IPC inför World Ppara Snow Sports Championships 2023 i Åre Östersund samt VM-general för skidskytte-VM 2019.
Många av oss kommer dock att minnas honom för hans ljuvliga röst i P4 Radio Jämtland.
Nu tar han med sina erfarenheter till Strömsunds kommun där han betonar att relationerna och kommunikationen mellan kommun och företag är avgörande för framgång.
– När företagen mår bra, mår kommunen bra. Och när kommunen mår bra, mår invånarna bra. Och då har vi en region som även lockar turister. Vi som jobbar inom kommunorganisationen måste än mer se företagen som våra kunder och att vi i vårt tankesätt måste vara än mer serviceinriktad, berättar Jemteborn.
Han menar att för att sticka ut i bruset av platser att välja på måste vi ha en företagarservice i världsklass, inte minst för att vi har företag som verkar på den globala marknaden.
– Jag vill verkligen lära känna alla 1100 företagare och kommer därför bjuda in till dialog om Strömsunds näringslivsstrategi – man kan vara med mer aktivt eller bara lämna inspel. Jag vill ha närkontakt och höra var de ser sig själva om ett år och tio år, säger Patrik.
Cathrine Sjögren arbetar som landsbygds- och näringslivsutvecklare.
– Vi arbetar tillsammans i hela regionen med alltifrån service till landsbygden, till förfrågningar från företag som vill etablera sig i vår kommun, att affärer ska kunna finnas kvar, betalmöjligheter, transporter, laddinfrastruktur, kompetensförsörjning, inflyttning med mera. Vi har ett bra samarbete i hela regionen där vi alla arbetar för att utveckla Jämtland Härjedalen.
– Det är otroligt och ganska unikt att åtta kommuner arbetar så bra tillsammans och är generösa med tips, ideér och delar med sig av sina erfarenheter. Det är lätt att lyfta på telefonen och ringa någon av mina andra kollegor om man behöver råd.
Cathrine bor i Strömsund med sambo, hunden Sara och två nästan utflugna barn. Hon är född och uppvuxen i Strömsund och har bott här i stort sett hela livet, förutom studier i Östersund under gymnasiet och en sväng till USA som au pair.
Cathrine började arbeta inom Strömsunds kommun 2008, på flyktingmottagningen. Genom åren har hon arbetat med olika saker inom kommunen men en gemensam nämnare är möten med människor.
– Nu har jag ett superroligt arbete, säger hon. Jag har förmånen att få åka runt och besöka alla våra fantastiska företagare runt om i kommunen.
Det handlar i korthet om att verka för att företag kan startas, utvecklas och etableras i kommunen.
Anna T Gillgren är kontorets turism­strateg.
– Det är något alldeles speciellt att arbeta inom besöksnäringen, säsongerna växlar och nya resetrender kommer och går, inte en dag är den andra lik. Det goda värdskapet ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag har via värdskapet utbildat mig till diplomerad värdskapstränare! Värdskap är en färsk­vara som produceras och levereras här och nu, inte något vi kan ha i lager och plocka fram, berättar Anna.
Anna är född och uppvuxen i Strömsund och Strand och har två söner, Isak och Viktor, som snart fyller nitton år. Hon flyttade till Östersund 1996 och gick en utbildning som hette ”Ledarskap inom service och turism”.
Efter utbildningen arbetade hon på Jämtland Härjedalen Turism och därefter på Turist- och Kongressbyrån i Östersund, i första hand med bokningar och arrangemang för bussgruppresor.
Hösten 2008 drog hon norrut och hem till Strömsund igen.
– Jag fick tjänsten som turistchef i Strömsunds kommun, att få en chefsroll i en kommunal verksamhet var ett stort steg. Många utmaningar men också väldigt, väldigt roligt och lärorikt.
I januari 2017 började Anna arbeta som turismstrateg på dåvarande Suab, Strömsunds Utvecklingsbolag.
Nu har det gått ytterligare drygt fem år och Anna tycker att det fortfarande är lika roligt och lärorikt.
Victoria Åslund är näringslivsassistent på kontoret. Hon bor i ett hus i Ulriksfors med sin man Anders och deras dotter Sanna.
– Jag har bott nästan hela mitt liv i Ulriksfors, jag flyttade ett tag till upp till Strömsund men längtade hem till Ulriksfors igen, och så blev det, säger hon.
Victoria har jobbat på Näringslivskontoret sedan 2007.
– Tiden går fort när man har roligt, sägs det ju, och det har jag haft.
– När jag började hette det Strömsunds Utvecklingsbolag AB, Suab, och då var vi ett kommunalt aktiebolag med egen styrelse. I början av 2020 avvecklades Suab och det blev en övergång till kommunens framtids- och utvecklingsförvaltning. Vår avdelning fick nytt namn och vi blev Näringsliv och utveckling.
– Jag är lite av ”spindeln i nätet” . Mycket är administrativt. Det är allt ifrån att rodda med Guldälggalan till att svara på inflyttarfrågor. Jag sköter kommunens, näringslivets och Heja Strömsunds hemsidor. Timbanken, nyhetsbrev till våra företag, fakturor och bokningar av företagsbesök och företagslunchträffar som görs 1-2 gånger/ månaden, utsprida i alla orterna i kommunen.
– Jag bokar även in flygparkeringsplatser som vi lånar ut gratis till våra företag när de reser i tjänsten.
– Ja, det blir mycket blandade arbetsuppgifter, men det är nog också därför jag trivs bra med mitt arbete för ingen dag är den andra lik.
Text: Maria Halvarsson
Bild: Maria Halvarsson och Jonna Texmo