Företagare prisades på årets Guldälggala

Kvällen började med mingel och bubbel i foajén där man kunde knyta nya kontakter och nätverka.

Den 29 september slogs dörrarna upp till årets stora företagsfest Guldälggalan i Strömsund. Festligheterna anordnades på Folkets hus med konferencier Robin Bryntesson från Backe, en välkänd längdskidåkare som till och med åkt hela Vasaloppet baklänges.

Galan anordnas av Näringsliv- och utvecklingsenheten på Strömsunds kommun och här skall årets eldsjäl få stå i centrum samt butiker och nykomlingar prisas. Duktiga företagare som visat stora bedrifter i sitt företagande får extra uppmärksamhet.
– En guldig fest som inte bara är till för företagare utan vem som helst är välkommen att delta, betonar Victoria Åslund från Näringsliv och utveckling.
Hon är den på kommunen som håller i alla trådar inför, under och efter den stora festen, naturligtvis med många andras hjälp.
Många företag passar på att hålla sin personalfest denna kväll och bjuder personalen på en guldig gala.
Kvällen började med mingel och bubbel i foajén där man kunde knyta nya kontakter och nätverka.
I ett skimmer av guld och glitter stod långborden dukade och på scenen stod partybandet Treokomp Allstars redo att underhålla publiken. En trerättersmeny väntade och ett väl utformat program fanns att se fram emot.
Med energi och sprudlande glädje önskade Robin Bryntesson oss välkomna till bords och lät oss förstå att festen var igång och priser skulle delas ut.
Till bords fick jag ingen mindre än Årets eldsjäl i Strömsunds kommun, Ingemar Fritz, en 81 år ung löpare som sprungit hela sitt liv. Han berättade hur han motiverade sig till att springa långt.
– Som nu i sommar, berättade han, jag skulle springa sex mil och det gick väldigt bra. När jag sprungit tre mil tänkte jag; wow, jag har redan sprungit tre mil, nu är det ju bara tre mil kvar.
Han blev otroligt glad och lite chockad över att just han blev Årets eldsjäl.
Motiveringen löd: ”Med sina fantastiskt många år inom löpningen tar han nya löpare i klubben under sina vingar där han utbildar, fortbildar, utvecklar, tränar och coachar dem fram till helmaran eller halvmaran. Men det tar inte slut där, Ingemar följer sina adepter i löpspåret och i tävlingen. Ständigt påhejande”.
En rörd och glad Ingemar gick upp på scenen och mottog det fina priset.
Årets företag blev Taxi Strömsund med Douglas Forsberg som ägare. Ett växande företag som även bjöd in hela Strömsund till årets största 100-årskalas i somras.
Motiveringen löd: ”Vår vinnare har långsiktigt och klokt låtit sitt företag växa. Tillväxten har skapats genom samarbeten och förvärv i såväl stad som landsbygd.
Med stort mod, ett stort hjärta och ett inre driv att vilja hjälpa genom service 24/7. Vinnaren sitter inte still utan agerar förebild som tar steget vidare genom hållbara och långsiktiga investeringar in i framtiden”.
Årets unga företagare blev Byggtjänst i Hoting AB, med motiveringen: ”Årets unga företagare har tagit över företag i en tuff bransch. Alla utmaningar och motgångar som funnits längs vägen har vår vinnare tagit sig an med stor beslutsamhet och hittills alltid lyckats övervinna dem. Man bevisar sig som drivna, ambitiösa och fylld av nya idéer. Med hjälp av digital teknik och teambyggande har vinnaren utökat verksamheten och skapat en bra plattform för framtiden. Vinnarna är måna om sin hembygd och omgivning genom viljan att stärka landsbygden och platsen man verkar på”.
Camp Stora Blåsjön utsågs till Årets turismföretag, med motiveringen: ”Årets turismföretagare har under åren hela tiden utvecklat sin anläggning både vad gäller utbyggnader, men också nya produkter som ger merförsäljning. Här kan gäster beställa rykande färska kanelbullar och frallor till frukosten”.
Årets butik i kommunen är Ica Nära Rossön. Motiveringen kommer från en privatperson: ”Hos Josefin och hennes personal känner man sig alltid välkommen! Behöver man något som inte finns i sortimentet hjälper de gärna till att ta hem detta. Tack vare att de vågat satsa på Ica ToGo kan vi nu handla även när personalen slutat för dagen. Tack för att ni tror på glesbygden”.
Årets serviceföretag: Capitan kök & bar. Motivering från privatperson: ”Ett företag med stort engagemang och driv, ingenting är omöjligt! Han har gjort en stor insats för byn genom att dra igång sin verksamhet. Erbjuder fantastisk mat och en samlingsplats som byn vilket varit behövligt. En sann eldsjäl”.
Företaget lyckas även locka folk utanför 50-skyltarna och har blivit väl värt ett besök för många.
Utöver detta driver de också ett till företag som erbjuder många tjänster, som nyttjas av många kommuninvånare.
Årets serviceperson: Sigge Bryntesson. Motivering från privatperson: ”Sigge är ägare till Rossöns Sport & Färg och är en frisk fläkt där ingenting är omöjligt att lösa. Bra priser, snabba affärer, löser det mesta och kan han inte det så tipsar han gärna vidare till andra affärer”.
Årets Gröna guld: Linnéa och Igor Börrefors, med motiveringen: ”Genom att använda och skapa sig resurser där de lever, och med intresse för nyheter samt att se möjligheter istället för problem är årets pristagare av Gröna guldet Linnéa och Igor Börrefors, Häggnäset”.
Text och foto: Maria Halvarsson