Jämtländskt och italienskt på Hotell Stora Blåsjön

Helena Maiorana och Lotta Falk, två av delägarna till Hotell Stora Blåsjön

Under många år hade Stora Blåsjön ett stort hotell, med ett hundratjugotal bäddar, som drog många turister till byn. Men år 1992 brann hotellet ner. Tack vare ett initiativ av sex personer som bor i Stora Blåsjön har byn ett hotell igen.

Hotellet öppnades i augusti 2021. Det har gått två år och jag är nyfiken på hur det har gått med hotellet sedan dess. En av de sex delägarna till Hotell Stora Blåsjön, Lotta Falk, berättar.
– Det är Helena Maiorana och jag med våra makar Mats och Johan samt Robert och Gunilla Ekman, som är delägare till det nya hotellet i Stora Blåsjön. Helena och jag hade länge drömt om ett litet hotell, så när rätt hus blev till salu tog vi initiativet till ett nytt hotell i byn. Jag är hotellchef, kan man säga, och Helena är restaurangchef och våra makar hjälper till där det behövs och är vaktmästare. Säsongsvis jobbar även mina döttrar, det finns alltid mycket som måste tas hand om när man driver ett hotell.
Lottas pappa föddes i Stora Blåsjön och Helenas pappa har italienskt påbrå. De båda kvinnorna flyttade till Stora Blåsjön i början av 2000-talet och sedan dess har Lotta jobbat inom turistbranschen, medan Helena har jobbat inom restaurangbranschen och inom barnomsorg.
– Det har gått riktigt bra sedan starten. Vi har lite olika typer av gäster, beroende på säsong. På sommaren kommer framför allt äldre par utan barn, de åker Vildmarksvägen och vill bo bra och äta gott. Många från Stockholmstrakten hittar hit, men hela Sverige är representerat bland våra gäster. September har varit överraskade bra i år och vi har haft fullt upp, då många vill komma till fjällen för de vackra höstfärgerna. Vintertid har vi mer grupper och företag som hyr hela hotellet. De kommer främst för att åka skoter eller skidor.
– Vi har haft bröllopsfester, födelsedagskalas och kompisgäng som haft det mysigt tillsammans. Och så har det varit mindre konferenser och ledningsgruppsmöten hos oss.
Hotellet har tio dubbelrum med tjugo bäddar. Bokar man rum får man halvpension med frukostbuffé och trerätters middag. I receptionsbutiken kan man köpa lokalt hantverk och presenter. Dessutom har hotellet en mysig pub med fullständiga rättigheter.
Maten som serveras i matsalen är inspirerade av gamla familjerecept från både Jämtland och Italien. Bär och svamp från trakten används som ingredienser i maten och det är inte bara älg- och renkött som står på menyn, utan också rätter från Italien.
– Nu i oktober och november är det en lugnare period, då passar vi på att ta lite semester. Den tiden använder vi också för att få nya idéer. Snart reser vi till Italien på en inspirationsresa.
Intill hotellet ligger en skidanläggning och en restaurang. Lotta har alltid brunnit för byns och skidanläggningens framtid.
– Framtiden för skidanläggningen ser ljus ut. Det finns konkreta planer och det finns resurser för att komma igång i vinter. Det vore bra, tillägger hon, om någon ville arrendera restaurang Fjällripan. Ett ställe i byn där det serveras mat skulle vara perfekt. Både för Stora Blåsjön och för Frostviken är det livsviktigt att det startas nya företag och skapas jobb i olika näringsgrenar så att fastboende stannar kvar. Vi behöver varandra och tillsammans kan vi se till att den här vackra byn i det nordvästra hörnet i Strömsunds kommun blir ett ännu finare ställe att leva på.
Till slut frågar jag Lotta hur hon ser på framtiden för hotellet.
– Den ser ljus ut. Vi är mycket glada över att vi tog initiativet att bygga hotell i Stora Blåsjön. Hittills har det gått bra och vi hoppas att allt fler hittar till vårt hotell och vackra Stora Blåsjön.
Text: Adrie Meijer/A3jorm
Bild: Lotta Falk och Victor Grimelton