Det ska vara roligt att jobba hos oss!

Josefine Olofsson och Erik Palmqvist som driver Byggtjänst i Hoting AB.

I Hoting finns ett av kommunens yngre företagarpar, Erik Palmqvist och Josefine Olofsson som driver Byggtjänst i Hoting AB. De erbjuder det mesta inom bygg, måleri, mattläggning, plattsättning och plåtslageri. Erik och Josefine har bara drivit företaget i drygt ett år, men har redan hunnit växa från nio till fjorton anställda och vunnit priset som Årets Unga Företagare i Strömsunds kommun.

– Det är grymt mycket arbete men vi har aldrig ångrat oss en sekund, säger delägarna Erik Palmqvist och Josefin Olofsson.
Erik, född 1997, och Josefine, född 1998, är kamrater sedan tonåren och allt började 2021. Erik hade då jobbat några år som byggnadsarbetare och arbetsledare på Byggtjänst i Hoting. En dag fick han erbjudande om att ta över företaget, av dåvarande ägaren Morgan Bölander och Malin Ericsson. Erik skojade då med Josefine om att de skulle ta över företaget tillsammans och därifrån växte det till slut fram och processen påbörjades.
Efter några månaders funderande kontaktades banken. Det visade sig vara en tuffare uppgift än väntat då banken var hjälpsam men tveksam. Med Almis och Nyföretagarcentrums hjälp och massor av kalkyler senare, släppte äntligen banken igenom affären.
– Det var precis i sista sekunden, vi fick grönt ljus från banken dagen innan vi skulle skriva papperna, den första juni 2022, berättar Josefine med ett brett leende.
Erik och Josefine hade helt klart för sig hur de skulle driva företaget genom att fortsätta på det inslagna spåret som en traditionell byggfirma. Sedan skulle företaget utöka sitt tjänsteutbud samt vara ett lokalt, seriöst och välrenommerat företag som alla ska vilja jobba på.
– Trivsel och förståelse för det privata är viktigt. Vi provar exempelvis vara så lokala som möjligt, så att våra anställda kan komma hem till sina familjer på kvällarna. Även en byggnadsarbetare ska ju kunna hämta på dagis och vara hemma med vård av barn, menar Josefine.
Detta moderna tänkande kring arbete kontra familjeliv har enligt Josefine och Erik burit frukt.
– Vi har världens bästa anställda och vårt sätt att driva företaget återspeglas i trogen och bra personal som verkligen förstått detta med att ge och ta.
Josefine och Erik satsar också på att synas och uppfattas på detta sätt, via sina sociala mediekanaler.
– Vi tycker det är viktigt att visa både arbeten som vi gör och att det är roligt att jobba hos oss, säger Erik.
Erik och Josefine har gjort en snabb resa som företagare och satsningen på det lokala samt breddningen av tjänster med målare, mattläggare, murare, plattsättare och plåtslagare har resulterat i en rejäl ökning av arbetsstyrkan.
– Vi har verkligen nått ut som ett lokalt fullserviceföretag genom att vi gör allt från att åka ut och byta en låscylinder hos en privatperson till större uppdrag från stora beställare, säger Erik.
Bland de större kunderna räknar Erik upp Strömsunds och Dorotea kommun samt uppdrag för Statkraft.
– Vi är otroligt tacksamma över att bygden är så patriotisk och väljer oss som lokal leverantör. Det är ett ömsesidigt förtroende som vi verkligen vill förvalta genom att bjuda på bra utförda arbeten till vettiga priser, menar Erik ödmjukt.
Vi kommer in på den rådande lågkonjunkturen inom byggbranschen och hur det påverkar Erik och Josefins företag.
– Vi har (peppar peppar) inte påverkats så mycket än så länge åtminstone. Detta då vi har många ben att stå på, både vad gäller vårt stora upptagningsområde, vårt breda utbud av tjänster samt att vi har många olika kundgrupper, säger Josefine.
Arbetsmässigt har Erik och Josefine delat upp ansvaret så att Erik räknar på arbeten och arbetsleder dessa. Det ekonomiska och lönerna sköter Josefine. Projektplanering hjälps de åt med.
Det är en otroligt positiv stämning kring företagarparet och det känns självklart att de kammade hem priset som Årets Unga Företagare i Strömsunds kommun. Vad som väntar efter det priset vet de inte ännu, men avslöjar i nästa andetag att de är nominerade som Årets Nyföretagare inför kommande Guldgala i Östersund den 9:e november.
Vi på Strömsunds Gratistidning håller självklart tummarna och önskar Erik och Josefine lycka till!