Högtryck hos Nordplåt i Strömsund

Fredrik Örjebo, Kristoffer Jakobsson och Tobias Sjölund.

Nordplåt, med sina 32 anställda, är just nu i en växande fas. Det beställs dörrkarmar i stål till offentliga byggen som aldrig förr.

– Just nu är det nästan lite för mycket, säger Fredrik Örjebo, vd för Nordplåt Carmen AB. Det var lugnt fram till semestern men sedan brakade det loss ordentligt. Det var som att trycka på en raketknapp.
– Vi nyanställer nu och det har varit väldigt lätt att få bra arbetskraft.
Detta är på grund av att Attacus Stom­system i Strömsund lagt ner sin verksamhet.
– Det är så klart väldigt, väldigt tråkigt men vi är glada att kunna överta en del människor som annars fått gå ut i arbetslöshet, säger Kristoffer Jakobsson, som är försäljningsansvarig.
– Vi är unika för vår specialtillverkning av dörrkarmar i stål där vi hela tiden möter kundernas olika behov och kan ta fram speciallösningar på väldigt kort tid.
– Vi kan inte skryta med att vi har ett eget forskningslabb, men vi har duktigt folk som jobbar med att ta fram ritningar och lösningar på diverse konstruktioner.
– Man blir stark som företag när det gäller komplexa projekt, säger Fredrik och ler.
Nordplåt ligger inte heller på något lager så all produktion börjar med att kunden hör av sig, en offert skrivs och kunden lägger sin specifika beställning.
Normala leveranstider från start till leverans brukar ligga på runt 6–8 veckor.
– Det som är så bra med vår lokal är också att vi har hela produktionskedjan här på plats. Vi får in platta paket med material, sen kan vi packetera och skicka iväg helt färdiga produkter.
– Vi jobbar mycket mot offentliga byggen men våra kunder är inte byggherrarna och entreprenörerna utan de företag som tillverkar dörrar.
Fredrik berättar också att stålkarmar såklart inte är Nordplåts enda produkt utan det finns flera andra produkter som företaget tillverkar.
– Vi utvecklar och tillverkar renrum i till vår samarbetspartner Caverion.
Renrum används av sjukhus, läkemedelsindustrin, bioteknikföretag och andra som är i behov av rena miljöer. Varje renrumsprojekt är unikt och kundanpassas.
– Vi tillverkar väggar, tak, fönster, stålkarmar och dörrar i moduler med smarta lösningar som gör det enkelt att installera på plats. Renrumssystemet är flexibelt med många intressanta funktioner.
Fredriks huvuduppgift på företaget är att se till att allt rullar på enligt plan.
– Vi är ett otroligt bra team här på Nordplåt, säger han.
Kristoffer, som är försäljningsansvarig, har första kontakt med kunden. Han skall se till att ordrar som kommer in kan behandlas och att det går att klämma in en eller kanske två ordrar till.
Orderläggningen måste anpassas efter produktionskapaciteten, säger han.
– Det finns två riktiga stjärnstyrkor i företaget, säger Fredrik. Den första är personalen. Sedan att vi har hela kedjan av produktion i huset. Allt finns från start till mål.
Från konstruktion till pulverlackad monterad packad och levererad till kund.
Text och foto : Maria Halvarsson