Doroteas företagare hyllades på Björngalan

Det var Norrlandskavajen tillsammans med den öppna elden som dominerade på årets Björngala – en fest för att lyfta och hylla Doroteas företagare. 

Idén om en företagsgala kläcktes för fyra år sedan på ett möte om kommunens företagsklimat. Första galan hölls sedan på Hotell Dorotea hösten 2019. Efter det kom pandemin och galan fick sättas på paus. Men förra året återupptogs den och Björngalan anordnades då på Borgagården i Borgafjäll.

Årets gala, som hölls på Doro Camp Lapland den 30 september, hade temat ”Norrland”. Företagarna kom iklädda allt från Norrlandskavaj, rutiga skjortor och hörselkåpor till vackra vinterinspirerade galakreationer.

Gabriel Holmlund är näringslivsutvecklare i Dorotea och har varit med ända från starten.

– Jag tror att en sådan här fest betyder mycket för både företagare och kommunens representanter. Det är en kväll som representanter från näringslivet och kommunen anordnar tillsammans och galan blir ett sätt att visa vår uppskattning samtidigt som vi lär känna varandra och får möjlighet att umgås mer avslappnat och informellt, säger han.

Årets tema innebar att de ställt upp stora tältkåtor och maten lagades över öppen eld – allt för att få en riktig Norrlandskänsla.

– Det blev en väldigt lyckad kväll. Att få ett avbrott i allt slit som det ofta innebär att driva företag och möjlighet att träffa kommunala tjänstepersoner och politiker i ”trevnadens tecken”, det tror jag är viktigt, säger Gabriel.

Förutom att äta gott och lyssna till livemusik så uppmärksammas varje år några företagare lite extra. I år utsågs bland annat EE Tandvård till ”Årets Nyföretagare” med motiveringen att de ”tagit tandvård till en ny nivå”. 

– Vi är otroligt glada för den här utmärkelsen, som vi tyckte hade en jättefin motivering. Det betyder mycket, särskilt när du är nystartad. Ett sånt här pris är en bekräftelse på att vi gör något rätt, säger Elin Esbjörnsson, tandhygienist, som driver företaget tillsammans med Emma Danvind.

”Årets Doroteaföretagare” blev Tobias Östman på Olssons Glas & Bygg. Tobias kunde själv inte medverka på galan men blev glad när han fick meddelandet att han vunnit.

– Det känns jättekul att bli uppmärksammad på det här sättet, det är verkligen inget jag hade förväntat mig. Att få en sådan här utmärkelse är inget man direkt strävar mot men väldigt roligt när det händer, säger han.

”En driftig och seriöst serviceinriktad kille med ambitionen att glesbygden inte är ett hinder att som privatföretagare inom byggbranschen slåss mot de stora byggjättarna”, löd motiveringen.

Tobias menar att han alltid försöker ha kunden i fokus.

– Vårt mål är att hela tiden utveckla företaget med fokus på våra kunder, säger han.

Olssons Glas & Bygg har funnits sedan 1991 och Tobias har ägt byggfirman i fem år. Han trivs bra med att vara företagare i Dorotea.

– Att driva företag i en liten kommun har sina fördelar. Du känner både dina grannar och dina kunder, och närheten till dem gör att det blir enkelt. Sedan tycker jag också att företagare här är duktiga på att hjälpa varandra. På en liten ort behöver man varandra, säger han.

Under de år Tobias drivit verksamheten har omsättningen nästan fördubblats. Enligt honom så är den största utmaningen att de slåss mot de stora kedjorna som har helt andra ekonomiska muskler.

– Att jag inte vill tillhöra någon stor kedja beror väl både på viss dumhet och en del stolthet. Men för mig är det viktigt att vara fristående och få skriva musiken i min egen musikal. Ingen annan ska få ta del av den vinst vi gör och den skatt vi betalar ska bli kvar här, säger han.

Bara några veckor efter att eldarna på årets Björngala slocknat så har redan planerna för nästa års gala startat. Då anordnas den återigen i Borgafjäll, denna gång i Skicenters lokaler.

– Vi har redan haft första mötet och börjat planera, säger Gabriel.

Text: Jens Larsson

Foto: Bengt Sjöström