Skoterboxar till hela världen

Många skoteråkare packar sin fiskeutrustning, matsäck och annat i en skoterbox från Plasthuset i Hoting. Företaget tillverkar skoterboxar till Polaris samt ett eget varumärke som passar alla andra fabrikat på marknaden. Plasthuset tillverkar cirka 3000 skoterboxar per år samt en del andra produkter till industri och husvagnstillverkare. De sysselsätter 6 personer och nyligen investerade företaget i en ny maskin för 4 miljoner kronor.

1989 startade paret Gun-Britt och Clas-Göran Wallin, Hotings Plast & Gummi AB för att tillverka gummiarmar till sidomarkeringsbelysningar på lastbilar och lastbilssläp. Clas-Göran körde vid den tiden lastbil och jobbade under en period dubbelt med lastbilskörning på dagtid och tillverkningen av gummiarmarna på kvällstid.
– Jag hade ingen tidigare erfarenhet av gummi och plasttillverkning så det blev att lära sig allt från början säger Clas-Göran när vi träffar honom i Plasthuset lokaler.
Clas-Göran berättar att han och Gun-Britt fick mycket hjälp av Allan Boberg i Strömsund som då drev Plasthuset i Strömsund.
– Vi var tydliga med att vi inte skulle konkurrera med samma typ av produkter och Allan ställde verkligen upp som vår mentor. Även flera av hans anställda hjälpte oss. Ibland åkte de till och med hit och hjälpte oss handgripligen.
Samarbetet resulterade i en nära vänskap och paret Boberg och Wallin umgicks snart även på fritiden. 2007 fick Gun-Britt och Clas-Göran frågan om de ville köpa Plasthuset i Strömsund och utan att tveka slog de till. Tanken var då att Allan skulle vara kvar i företaget under en övergångsperiod för att hjälpa Gun-Britt och Clas-Göran i gång.
Bläcket på köpeavtalet hade knappt torkat då Allan tragiskt gick bort i cancer bara två veckor efter köpet, berättar Clas-Göran.
Som tur var fanns de anställda kvar och all deras erfarenhet blev i detta läge ovärderligt.
Verksamheten flyttades från Strömsund till Hoting och slogs ihop med Hotings Plast & Gummi.
Verksamheten gick på högvarv och en expansion gjorde att Plasthuset flyttade in i Samhalls gamla lokaler. Ett område med flera byggnader om totalt 7 000 kvadratmeter som dock var i så dåligt skick att stora renoveringar krävdes.
– Jag törs inte räkna på hur mycket vi lagt ner i lokalerna säger Andreas Wallin som leder den dagliga verksamheten.
Andreas berättar att Plasthuset huserar i cirka 1 500 kvadratmeter och resterande yta hyr de ut till olika företag.
Det är en imponerande maskinpark och bland annat gjordes en stor investering om cirka fyra miljoner kronor häromåret då Clas-Göran och Andreas var på en mässa i Tyskland.
– Jag och Andreas var på en stor mässa i Tyskland och när vi såg kapaciteten på den moderna maskinen bestämde vi oss för att köpa den. Det var något helt nytt som verkligen skulle göra skillnad berättar Clas-Göran Wallin.
Maskinen, en italiensk vaccumformare, är datastyrd och till stor del automatisk. Efter att rätt form är på plats och att maskinen är programmerad så går den helt automatiskt där den börjar med att själv plocka en platt plastskiva från en kassett. Därefter läggs skivan in i formen och sedan värms plasten till 200 grader samt sätts i vaccumpress. Efter cirka tre minuter startar en nedkylningsprocess och sedan spottas den färdiga box-halvan ut ur maskinen.
– Med denna har vi ökat kapaciteten rejält samtidigt som vi minskat på det manuella arbetet, berättar Andreas.
Efter att den nya maskinen spottat ur sig boxhalvan så återstår lite bearbetning och slutligen monteras allt av en montör som popnitar ihop halvorna, gångjärn, lock samt gummispännen. Total produktionstid uppskattas till cirka 30 minuter per box.
Det görs en del andra produkter än skoterboxar och Andreas visar oss en industrirobot som fräser spår och hål ur något som ska bli en grill till en Scania lastbil.
Det är Mählers som beställer dessa och de monteras i stället för originalgrillen då lastbilen har ett plogfäste i fronten.
I lokalen står flera pallställ med något som ser ut som skoterboxar gjorda i aluminium.
– Detta är själva formen som plasten pressas runt. Ett riktigt handarbete som en av våra anställda gör med aluminiumplåt, svets och slipning berättar Andreas.
När man ser allt plastspån efter fräsning och slipningen är det svårt att undvika frågan kring detta med miljö och hållbarhet. Den funderingen kommer snart på skam då Clas-Göran berättar att exakt allt spill tas hand om och återanvänds i tillverkningen. Dessutom använder företaget maskinernas kylvatten till att värma upp lokalerna med.
– Vi köper inte många kilowatt för uppvärmningen, det är endast under vinterns absolut kallaste dagar som vi får stö in lite extra. Det är både miljövänligt och ekonomiskt säger Clas-Göran stolt.
Beviset för detta fick de häromåret då de prisades för sitt hållbarhetsarbete och dessutom vann priset som årets företagare i kommunen.
Bland kunderna finns snöskotertillverkaren Polaris som de gör ”originalboxar” till och utöver detta tillverkar de boxar till alla andra skoterfabrikat under det egna varumärket Giele. För övrigt tillverkar Plasthuset detaljer till engcon, Mählers, Polarvagnen med flerar.
Antalet anställda uppgår till sex stycken. Både Clas-Göran och Andreas berömmer alla som trogna, duktiga och pålitliga medarbetare som upprätthåller företagets goda renommé som en av Sveriges duktigaste plastproduktsfabrikanter.
Text och foto: Sten Strömgren