Ett av Strömsunds äldsta företag med 40 år i ögonbranschen

Annica Nyholm arbetar som optiker på Strömsunds Optik.

Strömsunds Optik är ett av Strömsunds äldsta företag som med över 40 år funnits på orten och erbjudit möjligheten till att undersöka sina ögon.

Strömsunds Optik är en fristående optik vilket innebär att man själv styr över sin verksamhet, men de tillhör Synologen, en sammanslutning av cirka 115 privatägda butiker som samarbetar med gemensamma avtal, vidareutbildningar, ögonhälsa, kvalitetssystem med mera. 
En annan viktig del, för ägarna, är att man skattar i Jämtland och det gör inga andra större kedjor i länet. Strömsunds Optik har även en butik i Järpen, Årefjällens Optik, och har totalt sex anställda i företaget.
Det är Anders Carlsson och Annica Nyholm som äger företaget idag.
– Vi har satsat mycket på den senaste tekniken inom ögonhälsa och med den kan vi då erbjuda mer än bara en ”vanlig” synundersökning, säger Annica. Med våra instrument kan man utföra ögonhälsoundersökning och i den ingår det en synundersökning, synfältsmätning och ögonbottenfotografering, där vi skickar hela undersökningen för bedömning till en ögonläkare. Då kan man i ett tidigt skede upptäcka förändringar i gula fläcken, glaukom (Grön starr) och Diabetesretinopati, och ju tidigare man upptäcker förändringar desto snabbare kan man sätta in åtgärder som ger större chanser att behålla sin syn längre, säger Annica.
Många har säker hört talas om att man ska ”kolla trycket” i sina ögon, speciellt om man i sin närmaste familj har personer som har fått diagnosen Glaukom.
– Trycket kan man komma in och mäta i stort sett när som helst, men vi vill gärna att man bokar en hel ögonhälsoundersökning någon gång ändå för att få en helhetsbild av ögats hälsotillstånd.
Har man problem med sitt mörkerseende finns det olika typer av glas man kan prova, även där används avancerade instrument som läser av ögat och ger en vägledning om vilka glas som kan passa.
– Det som blivit ett nytt och större problem bland barn är att deras närsynthet ökar. En stor faktor är mer skärmtid och mycket stillasittande inne. Här finns det både glasögonglas och kontaktlinser som kan stoppa upp närsyntheten men då bör man komma i tid till en optiker, säger Annica.
Strömsunds Optik har både lokala och rikstäckande företagsavtal. Man gör upphandling med regioner och kommuner, som gör att man kan erbjuda terminalglasögon och skyddsglasögon till de anställda.
– Vi har även många lokala företag som skickar sina anställda till oss, både små och stora i kommunen, berättar Annica.
Strömsunds Optik värnar även om miljön och ett led i det är att man kan återanvända sina favoritbågar och byta glas i bågarna.
De har nämligen egen slipverkstad där Berta Gunnarsson fixar allas bågar och glas. Det är en tjänst som inte många kan erbjuda idag då de flesta butiker inte har egen verkstad längre.
– Varmt välkommen in på en kontroll av ögontrycket, avslutar Annica.
Text och foto: Maria Halvarsson