Det blomstrar hos Helenas Blomsteralteljé i Dorotea

Helena Markusson i sin blomsterateljé i Dorotea

Hela sitt liv har Helena älskat blommor. Efter många år som anställd florist var det dags att stå på egna ben. Nu har hon startat Helenas Blomsterateljé.

Uppväxten i Svanabyn präglades av både djur och natur. Grannarna hade får, hon höll på med ridning, och ett intresse för att skapa och odla började tidigt för Helena Markusson. Hon drömde först om att bli veterinär men valet föll till sist på trädgårdsutbildning och sedan florist.
– Det jag gillar mest med blommor är nog att det är ett kreativt yrke och du får skapa något som ger människor glädje, säger hon.
Yrket och kärleken tog henne till Holmsund och jobb på Holmsunds Blommor, men när sonen föddes blev det flytt tillbaka till både hennes och makens hemkommun.
– Vi ville att vår son skulle växa upp här. Vi ville ha närheten till våra föräldrar och att han skulle få växa upp på en liten ort där det är tryggt, säger Helena.
Att överge yrket som florist har aldrig varit något alternativ. Hon jobbade först på det som hette Dorotea Blomsterhandel och sedan Lapplandsfloristerna. Där trivdes hon och blev hon kvar i cirka åtta år.
När lokalen vid begravningsbyrån blev ledig, såg Helena sin chans att starta eget. I september slog hon upp portarna till Helenas Blomsterateljé.
– Blommor är verkligen mitt liv och jag kan inte föreställa mig att jag skulle göra något annat än det, säger hon.
Helena är fortfarande i startgroparna och fyller på butiken med fler blommor och varor eftersom. Förutom växter vill hon även sälja hantverk.
– Jag får se vad det blir, men lite keramik och även en del barngrejer har jag tänkt sälja.
Mottagandet varit positivt.
– Det har varit över förväntan, och många har önskat mig lycka till och allt känns väldigt positivt. Jag tycker att jag fått en bra start och just nu är allting bara kul, säger Helena, som valt att inte ansluta sig till någon floristkedja.
– Vi får väl se på sikt hur det blir med det, men jag börjar att testa utan. Att vara ansluten innebär ju en kostnad också, pengar som jag gärna lägger på annat så här i början.
Med öppet sex dagar i veckan kommer det att vara fullt upp som egenföretagare. Men Helena ser bara möjligheter.
– Visst är det en bransch som kan vara tuff och du får räkna med att det går upp och ned, men om du vill något så måste du våga testa, säger hon.
Hennes vision är att kunna driva ett litet företag som går runt.
– Jag har inga drömmar att växa och bli stor, utan jag vill bara kunna hålla på med det jag älskar och hoppas att det ska gå runt så att jag kan leva på det.

Text och foto: Jens Larsson