A-traktorn ”Pärlan” är en äkta filmstjärna

Ungdomarna träffas ofta vid ”Hempan”, hembygdsgården i Strömsund.

Har du sett filmen ”Inga kan älska som vi”? En film av Staffan Hildebrant från 1988. En av filmstjärnorna heter Pärlan och är en Volvo Duett från -67. Killen som hyrde ut Epan till filmteamet hette Ove Holm från Järpen.

När filmen ”Inga kan älska som vi” skulle spelas in fick Staffan Hildebrant ett tips om att just Pärlan var en perfekt EPA som passade in i filmen. Mycket tack vara sin speciella rosa lack i pärlemor och den krossade rosa plyschen invändigt.
Så på den vägen blev det. Pärlan från Järpen blev en riktig filmstjärna. Har du inte sett filmen så är den värld att leta upp och se.
56 år senare rullar Pärlan snart runt på våra vägar i och runt Strömsund.
– Men det är lite kvar att göra på den en del inredningsjobb återstår innan den är helt klar, berättar Pär Svanberg. Han är pappa till Julia Svanberg, som nyss tagit sitt AM kort och ska bli den som sitter bakom ratten härnäst.
Pärlan har fått en egen sida på sociala medier. Där kan man följa hur den tas om hand på bästa sätt av familjen Svanberg. Sök bara på ”Pärlan”
Bärgar-Kent, från tv serien Frusna vägar, har lackat om Pärlan två gånger. Första gången 1987 och andra gången i våras.
På Vallåkra bilutställning blev Pärlan väldigt populär. De fick plats på Vallåkra Custom Retro där de slog upp sin rollup med information om vilken filmstjärna Pärlan är.
Arrangörerna på Vallåkraträffen hörde av sig och övertalade oss att åka ner på deras träff ända ner till i Skåne. De menade att Pärlan nog är den kändaste Epan i svensk motorhistoria och att den väckt  många ungdomars motorintresse, berättar Pär.
Jag träffar ett gäng ungdomar en eftermiddag vid Strömsunds hembygdsgård, Hempan som den kallas i folkmun.
De visar glatt upp inredning, doftspridare, högtalare, lackering och dekalering.
Jag frågar varför de valt att ta AM-kortet och vad som är så bra med att köra omkring i en EPA-traktor.
– Man kan själv ta sig dit man vill, man behöver inte fråga om man får skjuts hela tiden.
– Det är så långt ibland till kompisar så då är det bra att man kan köra själv.
– Det är trist bara att man nu får bara vara två i bilen.
Ungdomarna berättar att de ofta stämmer träff på olika ställen i Strömsund och att det blir lite som en ungdomsgård. De önskar att det fanns något ställe att vara på, kanske en motorgård, där man kunde ha ett fik och kanske kunna meka med bilarna tillsammans.
Thomas Berglund och Pär Svanberg är pappor till två av tjejerna.
– På något sätt hoppas vi få till något ställe för ungdomarna. Det är det här med lokaler som är det svåra.
Thomas berättar att i Lycksele har de nyss startat en motorgård och han följer nu ett projekt som är i uppstartsskede i Vilhelmina.
Både Thomas och Pär är motorintresserade och engagerar sig mycket i sina döttrars intresse för bilar.
– Det låter väldigt högt när ni kör förbi, ni har bra högtalare i bilarna, säger jag till ungdomarna.
Ja, det är härligt när det dunkar, skrattar de. EPA-dunk kallas det. Ju högre desto bättre.
– Men vi får oförtjänt mycket skit, tycker de. Det är många som skriver och klagar på nätet. Sura, bittra och oftast äldre.
Visst förstår de vissa klagomål, men tycker det är konstigt att ingen riktigt kommer fram och pratar med dem.
– Det händer lite otäcka saker ibland, berättar en av killarna. Jag körde på som vanligt och det är ju klart att det går ju inte så fort. Max 30km/h. En personbil kör upp bakom mig och tutar och tutar. Jag förstår att hen tycker att jag är i vägen. Men det är inte hens väg utan det är vår väg, allas vår väg. Vi har samma rätt att köra på allmänna vägar och man får faktiskt visa hänsyn.
De berättar om olika händelser då övrig vägtrafik på ett eller annat sätt visat stort missnöje med att det finns EPA-traktorer på vägarna.
Ungdomarna berättar att polisen ofta kommer och kollar till dem och det verkar inte vara något bekymmer.
I Strömsund rullar det cirka 30 stycken EPA-traktorer. De är ungdomar som är på väg att bli vuxna. De testar sina och andras gränser då det gäller hur man får och ska uppföra sig i ett samhälle. Just nu kör de runt i EPA-traktorer, men snart är de Strömsunds kommande generations skattebetalare.
Vår framtid.
Text och foto: Maria Halvarsson