Erika Ågevall – Hon kan det här med kök

På Bredgårdsgatan 6 i Strömsund hittar jag Erika Ågevall, ägare och kökssäljare på Elon i Strömsund.Hon sitter vid sin stora köksö som fungerar som skrivbord, där hon har sin dator och en väldig massa provbitar av köksluckor, handtag och beslag och en massa annat som har med ett kök att göra. Erika har tillsammans med sin make Johan Ågevall drivit Elon butiken sedan 2014 och här hittar man allt från armaturer och småel, till vitvaror och kök. Det finns också ett ljud- och bildsortiment.

-Innan vi tog över hette butiken Elektra, berättar Erika, sedan blev det Elkedjan och nu Elon. Men det är vi som äger själva butiken. Vi kommer faktiskt att fira tio års-jubileum nästa år. Vi tog över 2014. Då hade redan Johan arbetat här några år.

Mer om Elon kan man läsa på Elon Groups hemsida. Men i korta drag är det en verksamhet som bygger på lokalt etablerade återförsäljare och entreprenörer med god lokalkännedom, ofta kända i närområdet. Elon arbetar för att vara förstahandsvalet och en förebild när det gäller varuförsörjning och tjänster för hemmets produkter i Norden till företag och konsumenter.

Vad man bör tänka på
Erika Ågevall är specialist på kök och deras butik är återförsäljare av Nordanro kök. Det är Elons eget varumärke. Nordanro har både kompletta kök med personliga val in i minsta detalj, men även möjligheten att förnya köket med måttanpassade luckor och nya bänkskivor. Men hur går man då tillväga då man planerar att renovera sitt kök eller kanske bygger man ett helt nytt hus och behöver välja alla olika delar som ett kök skall innehålla?

-Det är faktiskt inte helt enkelt, säger Erika. Det finns en massa olika saker man bör tänka på. Om man skall renovera sitt kök så är det bra att ha en ungefärlig budget på vad hela projektet får kosta. Kunden behöver fundera på vilka förändringar som känns viktiga och vad man eventuellt kan avstå ifrån. Man kanske inte behöver byta ut allt. Några vitvaror kanske håller ett tag till och då kan man ju behålla dem. Idag har vi också möjlighet att erbjuda måttanpassade köksluckor. Då behöver man alltså inte byta ut alla köksstommar till nya. När ska man bygga köket? Leveranstiden ligger mellan 3 och 6 veckor. Bygger man själv eller vill ha hjälp att hitta hantverkare?

-Oftast gör jag ett hembesök, låter kunden visa och berätta sina önskemål och gör de mätningar som behövs. Det är många mått jag behöver som kunden ofta missar om de mäter själva, och det är också mycket enklare för mig att få en känsla för rummet, och komma med förslag, om jag sett det i verkligheten. Placering av ventilation, el, vatten och avlopp är en annan viktig aspekt att ta hänsyn till. Ska allt bytas så man har fria händer, eller ska man anpassa sig till befintlig placering? Tillbaka i butiken ritar Erika upp köket i sitt ritprogram där man ser köket i 3D och kan på så sätt ge kunden en verklig bild över hur det nya köket kommer att se ut då det är färdigt.

Vi bokar en träff och tittar på ritningen och gör de förändringar som behövs. Kunden vill kanske se lite olika lösningar. Se hur det ser ut med olika luckor och kulörer och det är snabbt fixat i ritprogrammet. Men man kan också boka en tid, ta med sig mått och får köket uppritat och få offert på vad det kommer att kosta. Det är många olika val man skall göra. Vilken lucka och färg skall den nya köksinredningen ha? Färg och materialval på golv och väggar är bra att fundera på innan, så det blir en helhet tillsammans med köksinredningen och bänkskivorna. Det mesta behöver vara klart innan man beställer, men val av knoppar och/eller handtag kan man gärna vänta med till köket är på plats. Då kan man låna med sig lite olika och se vad som blir snyggast.

Många olika val
Erika visar upp en mängd olika förslag som finns att titta på i butiken. Det finns fyra olika kök och även blandare, diskhoar, beslag och bänkskiveprover. Kataloger med visningskök ligger på en hög och bara tanken på att byta köket där hemma gör så det snurrar runt i huvudet över alla val som i så fall skulle behöva göras. Men Erika känns lugn och trygg, hon kan det här med kök.

Text & foto: Maria Halvarsson