Hamburgarna från Gärde Gods gör dundersuccé

Hela vägen från Danmark kom familjen Jensen 2003. De köpte sig en gård i Hallviken och började med djurhållning. Gården i Hallviken har de ännu kvar men 2008 så valde de att också köpa Gärde Gods längst upp på Bygda i Strömsund. Ett myggfritt ställe har vi här säger Lars Jensen och skrattar.

Lars Jensen med fru Charlotte driver gården Gärde Gods med stor hjälp av sonen Christian. Utan Christian berättar Charlotte skulle vi aldrig klara av det liv vi har idag. För familjen har inte bara djurhållning där de föder upp både grisar och nötdjur för köttproduktion utan nu har de även tillverkning av egna hamburgare och wraps som de reser land och rike runt och säljer på olika marknader och evenemang.

Frigående djur
Alla djuren på gården är frigående största delen av året. Grisarna får gå och äta och böka i stora inhägnade områden. Man kan på en gång se vart de håller till. Det kan inte finnas bättre markberedare än grisar.

– Så är det,berättar Christian. Om vi låter grisarna gå fritt på ett område en sommar så är det väldigt enkelt att året därefter odla potatis eller annat på den platsen. Då kan grisarna få ett nytt ställe och så kan det rulla på, år efter år.
Christian kan det här med att sköta en gård. Han tar hand om det mesta själv då mamma och pappa är ute och far med matvagnen.

-Den byggde vi själva i början av året, berättar Lars. Vi hade först ett tält där vi sålde wraps förra året. Men det var svårt och det blev en himla massa extra arbete med att plocka och bära allt in och ut. Efter att idén fötts med att ha egen tillverkning av hamburgare så insåg familjen att en egen matvagn skulle bli ett måste.

-Det är det bästa vi någonsin gjort, säger Lars och alla håller med. Det har gått så mycket bättre och över förväntan än vad vi någonsin hade kunnat hoppats på.

Egna råvaror
Deras grej är ju att de har råvaror från egen gård. Allt kött och även ägg, tomater, sallad ingår där. När köttdjuren skall slaktas så görs det hos ett lokalt slakteri i Hammerdal och likaså när det gäller grisarna som skall till slakt. De skickas till Görvik. När pommesen till hamburgarna skall friteras så görs det från talget som kommer från deras egna grisar. Idag så har familjen ca 130 dikor, med det menas att det är kor som går omkring i hagarna med kalvar som diar på mamman. Grisarna är ca 10 st och sedan finns två stora avelsgrisar i beståndet. Men på gården finns även höns, ankor, gäss, katter och hundar.

Charlotte berättar att förra året när de började att sälja mat på marknader och på event så hade de endast egna wraps. Det gick bra men efter att de tänkt till lite och i år då kommit igång med hamburgarna så har verkligen allt förändrats. De har idag fem olika hamburgare på menyn. Inte vilka hamburgare som helst utan smakmässigt väldigt annorlunda hamburgare. Det finns bla en hamburgare med ananas och en med blåmögelost.

-Vi vill ha det där lilla extra som sticker ut, säger Lars. Christian berättar om namnen på hamburgarna och varför de fått sina namn.

-Det var viktigt att knyta ihop våra hamburgare med bygden runt Strömsund så vi har valt att ge dem ortsnamn. Det är Hallvikensburgare, Mårdsjöburgaren, Norråker, Havsnäs och Hotingsburgaren som finns på menyn.

När vi började i våras med Gregoriemarknaden så var det nästan så vi missade hela den marknaden. Det blev strul med vagnen och vi kom inte iväg till de två första dagarna, berättar Lars.
Men på tredje dagen fanns vi på plats och utställare runt oss berättade att det inte gått så bra för de matvagnar som stått och sålt de tidigare dagarna.

-Vi sålde så jätte bra, berättar Lars. Vi kunde knappt tro att det var sant. Det har varit lite bökigt för oss i uppstarten kan man säga. Vi har totalt räknat fel på åtgång och det är först nu som vi känner att vi har bättre koll på läget.

-Det måste ha spridit sig, säger Charlotte. -Kanske är det mun till mun metoden, säger hon och skrattar. Människor som smakat våra hamburgare kommer tillbaka och vill köpa igen.
-Men visst kan det vara lite stressigt, säger Lars. När man tittar ut genom luckan på vagnen och man har en 70 meter lång kö framför sig med människor som vill köpa hamburgare och är hungriga. Det gäller att vara i toppform då.

Efter Gregoriemarknaden så har det blivit ett flertal andra besök på marknadsplatser och event. Joelmässan, Sweden Rock, Brännbollsyran i Umeå, Skellefteå summertime, Öviksmässan, Dundermarknaden här i Strömsund mfl.

-Varje helg har vi varit ute, säger Charlotte, det är sådan tur vi har Christian som sköter gården här hemma. Yran blev verkligen ett ställe som vi kommer att ta med oss i framtiden. Vi fick sälja så mycket hamburgare och wraps och vi fick så mycket beröm av människor. Tyvärr så tog allt slut innan Yran var slut, men den lärdomen tar vi med oss till nästa år. Ändå så hade vi räknat högt på åtgången och dubblat det. Men, det räckte ändå inte hela vägen.

Gårdsbutik
På gården uppe på Bygda i Strömsund så finns en gårdsbutik. Man kan alltså åka dit och handla sitt eget närproducerade kött om man så vill. Det som är bra är att man hör av sig innan så familjen finns på plats.

-Man kan alltid ringa mej säger Christian, så ser jag till att vara på plats. Ring tel. 070-462 06 88 så bokar vi in en tid. Men så klart är man ute och åker så kan man ju alltid köra förbi på gården och se om vi finns i närheten. Alla är så välkomna.

Text & foto: Maria Halvarsson