OS-skytten och världsmästaren bygger och säljer skjutmålsutrustning

Roland Svensson skjuter en serie om fyra skott.

Flerfaldige VM-, EM-medaljören och OS-skytten Emil Martinsson från Hall-Håxåsen, Hallviken, har gång på gång visat vart skåpet ska stå i sin paradgren Running Target och viltmålsskytte. Till vardags arbetar han som produktionstekniker på e-Component i Strömsund och nu kan han lägga ännu en titel till sin cv. Emil driver nämligen eget företag där han bygger och säljer skjutmålsutrustning.
Björn- och älgjakten står för dörren och vi är nu i den mest intensiva perioden för landets älgskyttebanor. Skjutbanan på Lia i Strömsund är inget undantag, där lokala jägare tränar för fullt. Den senaste investeringen i nybyggnationen av en ny skjutmålsbod och en helt ny skjutmålsutrustning har precis kommit på plats och skjutbanans ordförande är nöjd.
– Det är en helt automatisk utrustning som du sköter från skjut-huset. Ett ordentligt lyft jämfört med vår gamla utrustning, där vi fick markera manuellt och ringa till skjut­ledaren för att rapportera resultatet, berättar Roland Svensson, ordförande i Ströms Jaktskytteklubb som bland annat driver 80-metersskjutbanan på Lia, cirka fem kilometer norr om Strömsund.
Skjutmålsutrustningen är byggd och levererad av Strömsundsprofilen, tillika flerfaldiga VM- och EM-medaljören samt OS-skytten Emil Martinsson, som driver företaget Running Target Sweden AB tillsammans med kollegan Jonas Olofsson från Umeå.
– Allt började redan 2017 när Baku och Azerbajdzjan bad om hjälp med en EM-bana, berättar Emil när vi träffar honom på skjutbanan uppe på Lia.
Emil bistod då med sina expertkunskaper inom området och hjälpte även till med anskaffningen av själva utrustningarna. Det ena gav det andra och allt fler förfrågningar om Emils kunskaper utvecklades så småningom till att det egna företaget bildades.
– Jonas och jag har våra egna kunskapsområden som vi nyttjar i vår utrustning och med de allra bästa komponenterna som marknaden erbjuder kan vi erbjuda kompletta 10-, 20-, 50- och 80-meters viltmåls­banor av högsta kvalité.
Emils kollega Jonas arbetar på Siemens Automation Sverige AB och att det är han som bygger själva styrsystemet, utrustningens hjärna, med komponenter från Siemens. Själv ansvarar Emil för konstruktion samt en del komponenttillverkning. Tillsammans hjälps de åt med inköp av komponenter samt med själva byggnationen av banorna.
– Vi har byggt och levererat banor över hela Sverige och Lias skjutbana är ett av de senaste byggena jag gjort. Det är alltid roligt att få leverera lokalt.
Emil beskriver utrustningen och hur själva markeringen fungerar.
– I ett skyddat utrymme på baksidan av figuren sitter tre mikrofoner som registrerar exakt var skottet träffar. Direkt efter skottet skickas informationen till utrustningen i skjutkuren och skjutledaren ser då var skottet sitter. Start och stopp av figuren sker också helt automatisk efter att skjutledaren startat med en enda knapptryckning.
Emil visar också själva vinsch­systemet som drar figuren fram och tillbaka på banan.
– Det är också en av marknadens bästa lösningar då en stor trumma inte sliter på vajern lika mycket som små löprullar annars gör.
Det är dags för en demonstration och vi förflyttar oss till skjut-huset. Emil visar utrustningen som består av en skärm som visar träffbilden, vilka poäng skyttet ger, en handskanner som man väljer skjutprogram med och en liten dosa som man startar programmet med.
Emil startar banan och älgfiguren åker fram i position för det första stillastående skottet. Roland skjuter första skottet och strax därpå åker älgen i väg och Roland smäller av andra skottet. Samma procedur upprepas i omvänd ordning och därmed är en serie om fyra skott, två stående och två löp, avklarad.
Inne hos skjutkontrollant Martinsson ser man exakt var skotten träffat och Roland har all anledning att vara nöjd med serien då den visar fyra stycken femettor, vilket är samma sak som mitt i prick på alla skott.
– Nu hade man allt tur, säger Roland lite blygsamt bakom en rutinerad fasad som mångårig älgjägare.
Roland berättar att skytteklubben investerat cirka 500 000 kronor i upprustning av anläggningen och att ungefär hälften finansierats av klubben, resterande via bidrag från viltvårdsföreningen.
– Vi får in en del pengar genom att många jaktlag hyr skjutbanan av oss flera dagar i veckan och det känns otroligt bra att kunna erbjuda den modernaste tekniken som finns på marknaden.
Här nedan kan du se ett klipp om Lias skjutbana.
Text och foto: Sten Strömgren