Flyttade från Holland och köpte camping i Hammerdal

Ilona och Martijn van Pelt tog över campingen förra året. Nu förbereder de en ny sommarsäsong.

2002 beslöt Ilona van Pelt och maken Martijn van Pelt att köpa campingen Route 45 och flytta med sina tre barn till Hammerdal. Ett år efter flytten konstaterar de: – Här har vi hittat lugnet, säger Ilona van Pelt.
Hon arbetade som sjuksköterska inom cancervården utanför Amsterdam och hade eget företag där hon coachade människor för att ge dem en bra livsstil.
– Det handlade om att ge råd om bra mat och träning, exemplifierar hon den verksamheten.
Han var polis där han i 20 år hunnit med att vara MC-polis, trafikpolis och under de senaste åren med socialt arbete för ungdomar.
Lusten att lämna landet med 17 miljoner invånare, och som till ytan är lika stort som Jämtland, växte när de semestrade i familjens husbil i Sverige.
– Vi tittade på anläggningar i Värmland och i Jämtland, säger Ilona van Pelt.
Det blev Jämtland.
2022 slog de till och köpte Camp Route 45 i Hammerdal.
– Vi hittade den på internet och kontaktade ägaren. Vi var här redan i oktober 2021 och då besökte vi skolan. Det kändes viktigt redan från början att bli integrerad i samhället, säger Ilona van Pelt.
Hon uppger att hon, maken och barnen Ruben, nio år, Rosanne, elva år och Rosalie tretton år, fått ett varmt välkomnande av omgivningen och barnen har snabbt lärt sig svenska.
Det märks när vi hälsar på familjen på campingen.
van Pelts har köpt en anläggning som består av 17 stugor varav 13 är för sommarcamping. Dessutom finns 21 husvagns- och husbilsplatser med el och 15 utan el. Campingen hyr ut kanoter och i området finns en gigantisk naturlig pool som späds på med vatten inför säsongen.
– Redan första sommaren startade vi en hamburgerrestaurang, säger Martijn Pelt, som är kökschef i den verksamheten.
Paret berättar att de är nöjda med sin första säsong.
– Vi hade bra beläggning med många internationella gäster. Cirka 80 procent var tyskar, men vi hade också många gäster från Holland, Danmark, Finland och Norge. Dessutom många svenska gäster, förstås, säger Ilona van Pelt.
Hon berättar att under det första året har också campingen gynnats av att personer som servar de närliggande vindkraftsparkerna stannar på campingen, liksom många av dem som besöker industrierna i Hammerdal.
De håller förstås kontakt med sina släktingar hemma i Holland.
– Nyligen var Martijns föräldrar och syster här och min mamma kommer i september. I julas var vi Holland under tre veckor, berättar hon.
Nu inleds den andra sommarsäsongen där paret jobbat frenetiskt med att rusta stugor som fått ny inredning och renoveringen av servicebyggnaden är klar.
– Det har varit mycket städning och mycket målning, säger Ilona van Pelt.
Hon och Martijn berättar också att de redan från början valde att installera 72 solceller som ska förse campingen med ström.
– Den är levererad av Jämtsol i Östersund som snart kommer hit och kopplar upp den, säger Ilona van Pelt.
Text och foto: Tommy Norin