Många järn i elden för Matilda Jönsson i Silsjönäs

Matilda Jönsson, en aktiv ung dam.

Matilda Jönsson har ni mött tidigare i ett reportage om sistaårseleverna vid bygglinjen på Hjalmar Strömerskolan. Enda tjej i utbildningen med sju killar som blivit som syskon för Matilda. Hon fick förtroendet att hålla i klasskassan när en resa skulle planeras och hon sitter i studentkommittén på skolan. Det är många järn i elden för en ung dam.
– Vi har fått in 45 000 kronor och har betalt allting och ska åka till Mallorca, all inclusive på en sista minutenresa. Nu funderar vi på att sälja mer kakor och baka tunnbröd hos en kompis mamma som har bagarstuga. Vi måste ha pengar till att hyra ett studentflak och vi behöver få ihop till bensinpengar när vi åker till flyget som går från Göteborg, berättar Matilda.
Vi träffar henne mellan några arbetspass. Matilda är på väg till extrajobbet i Hemtjänsten, och förbereder morgondagens kaféverksamhet på Landsomberget, slalombacken utanför Backe. Fiket har hon drivit med sin lillasyster Molly, och Matilda har startat en enskild firma. Det är en tjej med många järn i elden, och extrajobbet har gjort att hon har kunnat köpa en bil.
– Jag tog körkort så fort jag kunde, bilen tar jag in till Backe och parkerar där och sedan tar jag bussen till Strömsund. Det är klart att det är lite jobbigt att sitta två timmar om dagen på bussen, men det går, säger Matilda.
Hon brukar gå vidare direkt från bussen och skolarbetet till sitt jobb hos Hemtjänsten.
– Jag tycker det är kul att träffa folk, men till hösten vet jag inte hur jag ska göra. Jag funderar på att plugga vidare. Det blev inriktningen bygg när jag valde linje, för jag var så less på att sitta stilla och bara plugga och tänkte att det var mer rörligt på bygglinjen. Det är ju alltid bra att kunna snickra också! Nu läser jag ett utökat program och har tagit fyra extrakurser, två i svenska, engelska och matte. Det kan ge möjlighet till flera val för en högre utbildning, säger Matilda.
Det verkar som att hon har en devis med sig från sin farmor: ”Man måste jobba för att kunna göra och få det man vill”.
– Men det är mycket att tänka på om jag ska plugga vidare. Flytta? Skaffa lägenhet? Kan jag hitta ett jobb på kvällar och helger? Det är en del att fundera på, men jag samlar på mig erfarenhet hela tiden, säger Matilda.
Jo, hon har också fritid. Det har handlat om ishockey, men nu är det fotboll i Junsele som gäller och så gymmar hon. Det var också jägarexamen på gång, men så ändrades reglerna och det blev ingen. Nu väntar hemtjänsten.
– Det är mest tillsyn. Vi pratar en stund, och så är det läggning. På helgerna kan det vara promenader, jag får hjälpa till med duschning, servera lunch och middag. På morgonen får jag koka gröt. Det är egentligen allt som behövs, utom att ge medicin. säger Matilda Jönsson.
Så lite så där i förbifarten kunde Matilda tillsammans med Mohamad i klassen vinna pris i Naturskyddsföreningens tävling om Årets fågelholk med bidraget ”Sommarstugan”. Hur hinner hon? Hur orkar hon?
– Allt ger energi, svarar Matilda.
Inger Kraft Etzler