Åsa Marias dröm är att göra lokstallet till konstcentrum

Åsa Maria Hedberg vill förvandla det gamla lokstallet till ett konstnärligt centrum.

En lokal där konstnärer kan komma och skapa konst. Det vill Åsa Maria Hedberg skapa i det gamla lokstallet i Hammerdal.
År 1911 byggdes det lokstall som servade ånglok som kunde köras från inlandsbanan via ett stickspår till Hammerdal. Idag är spåret borta men det hus som är klassat som bevarandevärt kan få en ny användning.
– Jag har en dröm om att det kan bli ett konstskaparcentrum där konstnärer kan hyra in sig för att arbeta med främst glas och keramik. Man skulle också kunna använda det för att hålla kurser och ha föredrag, säger Åsa Maria Hedberg.
På lördagen fanns hon vid lokstallet för att ta emot de besökare som åkte runt till evenemanget KulTur Jämtland-Härjedalen där 80 utställare i hela länet bjöd in till besök.
Åsa Maria Hedberg har en gedigen bakgrund som konstnär. Hon har utbildat sig i keramik i Lidköping, läst bildkonst, keramik och konsthistoria och glas vid ett universitet i Sydafrika och England med examen i England. Lägg till det att 2015-2016 läste hon in en Master i fri konst i Jakobstad i Finland.
2013 flyttade hon med sin familj från Optand till Hammerdal.
– Min ateljé i Optand var för liten. Bland annat därför flyttade vi till Hammerdal där vi funnit ett hus. Här upptäckte jag lokstallet som ägdes av Hammerdals fastighetsbolag. Från början fick jag hyra in mig men år 2016 kunde jag köpa det. Avstyckningskostnaden blev hög men när jag skrev om det på Twitter reagerade många och det startades en insamling. Det gav så mycket att jag kunde betala avstyckningskostnaden, säger hon.
Just nu arbetar hon till hundra procent med ett konstprojekt beställt av Årehus AB och som handlar om ett slags ”allvädersorkester” som ska placeras på gården vid förskolan i Mörsil.
– Fundamentet är på plats, säger Åsa Maria Hedberg, som förklarar att på det ska det placeras ut en allvädersorkester som ger ifrån sig olika slags ljud- och ljusmusik. Orkestern ska bestå av guldbaggar, ugglor och fjärilar.
– Skalbaggarna spelar med hjälp av regnvattendropp på skalen och ugglorna kommer hoa av vinden, förklarar konstnären, och fjärilarnas vingar kommer projicera flygande färgmusik på de vita runda klinkerplattorna.
Just nu är hon också fullt upptagen med olika konstprojekt som innefattar keramik, glas, brons och smide. Samtidigt söker hon ett ”vanligt jobb”.
– Snittlönen för en konstnär i Sverige ligger på brutto 12 000 kronor, säger Åsa Maria Hedberg.
– Jag hoppas att jag hittar ett deltidsjobb snart, men arbetar även vidare på att få konstnärskapet att gå runt fullt ut.
Text och foto: Tommy Norin