Full fart på bygglinjen i Strömsund – elever vann pris för Sveriges finaste fågelholk

Matilda Jönsson vid sågbänken.

Det är full fart på Risselåsvägen i Hydraulikens gamla lokaler där gymnasieleverna på bygglinjen arbetar med färdigställandet av en handikapp­ramp. Det pågår noggranna mätningar, det skruvas och spikas under överinseende av läraren Aslak Doberck. En beställning har gjorts av en privatperson som bekostar materialet och eleverna får en rejäl kurs i utbildningen på sista gymnasieåret.
– Teknikprogrammet på Hjalmar Strömer har gjort ritningen och om någon vecka kommer rampen att hämtas av elever på transportprogrammet som kör den på plats, berättar Aslak Doberck.
Matilda Jönsson och Mohammad Hassan har vunnit pris för Sveriges finaste fågelholk. Matilda Jönsson är den enda tjejen i årskullen sistaårselever på bygglinjen. Hon lär spruta idéer och håller bland annat i klasskassan.
– Vi har byggt rökkåtor på vår fritid och på raster, vi har sålt kakor och salami och nu har vi fått ihop cirka 45 000 kronor och ska åka till Mallorca när terminen är över, berättar Matilda.
Matildas klasskompis Mohammad är just nu sysselsatt med handikapp rampen.Den här dagen utgör Albin Martinsson arbetslag tillsammans med Mohammad.
– Jag har redan jobb efter examen. Vi slutar på en fredag och på måndagen börjar jag på Tandsbyns bygg, berättar Albin.
Oskar Sjölander ligger uppe på en arbetsbänk och mäter och måttar för att få till grinden till handikapprampen. Ingen tid för snack när måtten måste stämma och det ska dessutom se snyggt ut.
Glatt humör och kamratskap präglar stämningen i bygghallen. Funderingar på bästa lösningen att få till en trappa som kan skjutas in under rampen kräver noggrannhet och alla får vara med om alla moment.
– Det är otroligt tråkigt med Attacus konkurs av många skäl, och vi mister också två–tre praktikplatser för våra elever i framtiden, säger Aslak Doberck, läraren som håller alla åtta eleverna i gång.
Text och foto: Inger Kraft Etzler