Begagnade påsar populärt på lanthandeln i Valsjöbyn

Elin Eide och Torbjörn Lektell, som båda arbetar i affären.

Valsjöbua Lanthandel blev virala häromveckan då de lade ut ett inlägg på sin Facebooksida där de berättade att de erbjuder gratis begagnade plastpåsar för sina kunder. Många tycker att det är ett smart och miljömedvetet initiativ.
Torbjörn Lektell, butikschef, berättar att idén kom efter att många av deras kunder glömde påsarna hemma och samtidigt uttryckte att de minsann hade massor av påsar i huset eller i bilen. Torbjörn fick då den briljanta idén att ta emot de begagnade påsarna vid nästa besök och redan nu kan butiken se att det blev en succé.
I vanliga fall säljer Valsjöbua 100–150 påsar per vecka, men förra veckan blev det bara tre påsar som såldes. Affären har så här initialt fått in fler påsar än vad den gör av med. Fundersamma kan undra om detta inte är en dålig affär för Valsjöbua Lanthandel, men Torbjörn är övertygad om att hans köptrogna kunder lägger en extra femma på en chokladbit, eller liknande, istället.
Valsjöbua Lanthandel ägs av 103 bybor eller personer med anknytning till bygden. I Valsjöbyn finns cirka 40 bofasta hushåll, cirka 150 invånare, och utöver det även flertalet renskötare som är skrivna på andra orter, men tillbringar mycket tid i området. Kunderna är köptrogna och stöttar inte bara aktivt genom att vara aktieägare, utan även när det saknas varor hemmavid.
Torbjörn berättar att det inte sker någon aktieutdelning till ägarna, utan allt investeras i butiken och dess fortlevnad, samt utveckling.
Torbjörn har arbetat i affären sedan 2021 och berättar att affären genomgått en konkurs 2006, och att den därefter övergick i ett gemensamt by-ansvar för butikens fortlevnad genom att alla bybor köpte aktier i affären. Torbjörn bor vanligtvis i Offerdal, men talar gott om sina kunder i Valsjöbyn med omnejd och han är stolt över att kunna erbjuda en fullservice-butik.
– Det hade varit skitkul om fler följer efter vårt initiativ med begagnade påsar, avslutar Torbjörn Lektell.
Text: Eva-Lena Årmyr
Foto: Valsjöbua