Generationer möttes och hade roligt på Rossö Center

Fiskelycka! Möte över generationsgränsen med roliga spel för stora och små.

”Det är litet som betyder mycket” säger Annica Sjödin och Britt Marie Bryntesson som anordnar kaffestunder för de äldre på Rossö Center. Här görs något generationsöverskridande till.
På Fettisdagen var det dags igen och den här dagen kom förskolebarnen från andra sidan vägen på besök. Det vankades allsång och spel och förstås semlor till alla.
Aina Jonsson, 92, presenterar sig som ”käringa åt n’Erik Örberg” och tar glatt emot förskolans Nova och tar itu med plockepinn. Aina, fru åt den välkända taxi- och bussföretagaren Erik, berättar med ett fniss att hon visst kört taxi också.
– Jag har tjyvkört, säger Aina som vill kalla sig Grundsjöbo, men som nu bor på Rossö Center efter sitt arbete som lärare.
Aktiviteterna anordnas helt på ideell basis av Annica och Britt Marie, som vet vad det betyder för äldre att få träffa både varandra men inte minst samvaron med barn. På semmeldagen var det några av förskolebarnen som kunde hälsa på en farmor, mormor eller till och med en gammelmormor. Här finns en pensionärsdam med tio barn och som kan ståta med 32 barnbarn och 60 barnbarnsbarn. Erfarenheter och minnen delas över generationerna.
– Det är så viktigt med aktivitet och samvaro för de äldre och vi vet att det är viktigt med möten mellan gamla och unga. Det behöver inte vara så märkvärdigt, huvudsaken är att det blir aktiviteter. Spelen i dag ger ju hjärngympa också, säger Britt Marie.
För en blygsam tjuga får besökarna kaffe och kaka, den här speciella dagen utbytt mot en stadig semla. En gång i månaden dukas borden i Rossö Center för fika med hembakt och i för det mesta med ett tema.
– Det här gör vi av intresse och engagemang, säger Annica Sjödin som började med kaffestunder när hon var undersköterska vid Rossö Center. Nu delar hon intresset för att hålla i gång aktiviteterna på Rossö Center med Britt Marie Bryntesson.
– Vi måste framhålla att Ica här i Rossön har sponsrat med semlor idag, och alla spel har vi kunnat köpa tack vare bidrag från Loppisbröderna i Backe. Det är fantastiskt! betonar de två ideellt arbetande ansvariga.
– Det är kul när det uppskattas och vi kan få till dialog och samvaro med de äldre, och som nu med förskolebarnen, säger Britt Marie.
– Det är roligt att se barnen idag, de är alldeles lugna och var inte ett dugg blyga när de började spela spel med de äldre, säger en av lärarna från förskolan Junibacken.
Allsången lockar också till rörelse: Imse Vimse Spindel kan alla, och alla som kan stå upp deltar glatt i rörelserna till andra barnvisor. Efter kaffestunden börjar redan en entusiastisk planering för kommande evenemang – barnen är ”på”. Det ser ut som det kan bli både målning av påskkort och mer spel och sång i gemenskapens tecken. Loppisbrödernas gåva och dagens semlor gjorde succé!
Inger Kraft Etzler