Irmas film vann pris på filmfestivalen i Göteborg

Irma Hallberg spelar huvudrollen i filmen ”Madden” som vann pris i Göteborg. Foto: privat

FÖLLINGE (SGT) Irma Hallberg från Föllinge, 14 år, är just hemkommen från filmfestivalen i Göteborg. Där visades kortfilmen, ”Madden”, där hon spelar huvudrollen. Den fick kortfilmspriset ”Startsladden”.
Det var regissören Malin Ingrid Johansson som mottog kortfilmspriset. Priset är värt 350 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster, vilket gör Göteborg Film Festivals kortfilmspris till ett av världens största.
Göteborg Film Festival är Sveriges största arena för svensk kortfilm och varje år premiärvisas drygt 50 nya kortfilmer under de elva festivaldagarna. De Startsladden-nominerade filmerna är några av festivalens mest populära med stort publiktryck och visningarna är slutsålda varje år.
Filmen som Irma spelar i, handlar om en flickas längtan efter tonårsliv i stan som krockar med förpliktelserna hemma på gården. Det är en skildring av en ung tjejs motstridiga inre.
Vi pratade med Irma efter hemkomsten från Göteborg.
Hur kändes det att sitta där i biosalongen och se filmen?
– Det kändes både overkligt och magiskt, häftigt och stort, många känslor helt enkelt. Det var 700 personer i biosalen, så lite läskigt var det att se sig själv på stor duk. Det var faktiskt första gången jag såg filmen!
Irma såg också samtliga de nominerade kortfilmer och hon förstod att det var stor konkurrens:
– Ja, de andra filmerna var jättebra, så det var helt fantastiskt att just vi vann! Att vi gjorde det, tror jag beror på att vår film är både magisk och realistisk på samma gång. Det är enkelt att relatera till filmen, den visar en tonårings liv. Jag kunde själv känna igen mig själv i den.
Fick du några nya kontakter i filmbranschen?
– Inte utöver de jag kände redan tidigare, men jag träffade alla i filmteamet runt ”Madden”. Vi åt brunch tillsammans och det var jättekul!
Och snart väntar filmfestivalen i Berlin, för dit har ju filmen också nominerats. Hur tror du att det kommer att gå där?
– Där är det helt klart större konkurrens, det är ju världens största filmfestival. Det är kortfilmer från hela världen där, så jag vågar inte hoppas på för mycket. Det är stort nog att bli nominerad till den. I februari åker vi dit!
Lotte Mjöberg