Norge dominerar anmälnings­listorna till Flyktingloppet

GÄDDEDE (SGT) Med lite mer än en månad kvar till Flyktingloppet börjar anmälningar rulla in. Vi kan konstatera att intresset är skyhögt, högre i grannlandet. – Det brukar vara 80 procent norska åkare, säger Bente Bruvoll i tävlingsledningen.
Flyktingloppet hade uppehåll två år i rad under pandemin. Trots det var det över 900 åkare som ställde upp när loppet firade 70 år förra året.
– Det är inte givet att folk kommer tillbaka efter två år, men det här är en tradition som verkar ha bevarats, säger Bente Bruvoll.
Merparten av åkarna kommer från Norge – närmare 80 procent.
– Det har väl dels att göra med att det allmänna skidintresset är större i Norge, men det är också så att det är lite närmare för folk på den norska sidan. Det ligger fler tätorter i närheten. Bor du i Sverige blir det lite längre att åka.
Det stora upptagningsområdet för åkare i Jämtland ligger i Östersund med omnejd. Det är närmare 24 mil till Gäddede från Östersund.
– Det är klart att det påverkar, speciellt nu när bränslepriserna är så höga. Men vi kommer att erbjuda gratis bussresa från Östersund. Det hoppas vi att många kommer att nappa på, säger Bente Bruvoll.
Flyktingloppet är sedan åtta år tillbaka den sista tävlingen i Gällö Skog Jämtland Ski Tour, som bjuder in till totalt sex deltävlingar.
– Det är bara positivt att vi ingår i touren, på så vis kan vi hjälpas åt med marknadsföringen, säger Bente Bruvoll.
Årets Flyktinglopp kommer att avgöras den 26 mars. I vanlig ordning – du ändrar inte på ett minneslopp – väntar 44 kilometers åkning mellan norska Lierne och Gäddede. Loppet hedrar minnet av de som tvingades fly under andra världskriget.
– Efter pandemin har alla här uppe blivit påminda om stängda gränser. Vi bor fem kilometer från Norge men fick inte passera vissa tider under pandemin. Sedan har du ju kriget i Ukraina som är väldigt nära, säger Bente Bruvoll.
De som väljer att ställa upp i Flyktingloppet har om fem år chansen att vinna en skoter.
– Vi kommer att lotta ut tio personer varje år i fem år. Sedan har vi utlottningen av skotern, berättar Bruvoll.
Simon Gunnholt