Innovativa elever skapade appen Smarta Ekonomiska Beslut

Goamar Makuach, Abdulhamin Erksousi och Albin Rudfell är glada över att de vann kunskapstävlingen och fick resa till Stockholm.

STRÖMSUND (SGT) Det är lätt för ungdomar att fastna i skuldfällan. Det ville en grupp elever vid Hjalmar Strömerskolan råda bot på och har därför kläckt en idé i form av en app som ska hjälpa unga att förebygga ekonomiska problem.
När vi möter Albin Rudfell, Goamar Makucha, Aisha Hakimiy, Abdulhamid Erksousi och Tindra Mårtensson som läser Ekonomi- och Samhällsprogrammet, har de precis kommit hem från en resa till Stockholm.
Under tre dagar fick de i olika grupper med deltagare från hela världen i alla åldrar lära sig om ledarskap, aktivt lärande och personlig utveckling. Kursen heter ”Process Design and Facilitation” och genomfördes hos Hyper Island som är en yrkeshögskola. Redan var ett resultat av att de strax före jul vann riksfinalen i Sustainability Hackaton arrangerad av Future Minds, som är ett nytt nationellt kunskapsprogram för gymnasieskolor. Syftet är att växla upp ungas möjligheter att vässa sina förmågor både i och utanför skolbänken när det gäller hållbar utveckling.
Under gymnasietiden arbetar eleverna på Ekonomi- och Samhällsprogrammet med de olika delarna av kunskapsprogrammet som en integrerad del av undervisningen. Abdulhamid Erksousi förklarar att när de anslöt sig till tävlingen som genomfördes under hösten skulle gruppen gemensamt komma med en bärande idé. Future Minds hade tagit fram fem samarbetspartners: Humanium Metal, Ikea, SEB, Sveriges Radio och WWF.
– Vi från Hjalmar Strömer-skolan valde kategorin banken SEB och ämnet jämlik privatekonomi där vi skulle lösa ett problem. Efter en omröstning i gruppen valdes mitt förslag om att skapa en app där unga kan få råd om hur man förebygger ekonomiska problem, säger Aisha Hakimiy.
Med den idén gick Hjalmar Strömer-skolan till final i Stockholm, där 290 idéer hämtade från ungefär 2000 elever i hela Sverige, från Malmö i söder till Piteå i norr, tävlade emot varandra.
– Vi åkte inte ned till finalen, utan deltog digitalt med vårt bidrag och det gick ju bra, säger Albin Rudfell.
Han och de övriga deltagarna tog nämligen hem hela finalen, vilken alltså resulterade i gratis resa, boende, uppehälle och en tredagarskurs i huvudstaden. Gruppen anger att nu finns idén med appen och nu är det upp till banken SEB om de vill gå vidare och utveckla konceptet. Monica Göransson Lööf undervisar klassen i Företagsekonomi. Tillsammans med kollegan Marina Wahlström, som undervisar klassen i Samhällskunskap, arbetade de med att förbereda eleverna inför tävlingen och även inför finalen. De är glada över elevernas insats.
– Det är så bra att det kommer goda idéer från våra ungdomar säger de.
Tommy Norin