Dubbelt hårfint i Föllinge när två frisörer öppnar salonger

FÖLLINGE (SGT) Man kanske kan kalla det för ”ketchupeffekten”. Från att inte på många år haft en enda frisörsalong i Föllinge alls, ska nu två stycken öppna i mars månad. Och det på samma gata, bara några hus ifrån varandra. Inriktningarna på salongerna är dock olika.
Inger Cordier är ekologisk frisör. I den gamla macken öppnar hon nu ”Salong Kam in”. Bakom den står Störåsen-bon Inger Cordier. Hon har nyligen fått nycklarna och ett renoveringsarbete med olika hantverkare pågår för fullt där. En nyinköpt frisör­stol står ouppackad i ett hörn.
I värmen tvärs över gatan, inne på heminredningsbutiken och caféet ”Mina rum och jag”, berättar Inger Cordier mer.
– Jag har arbetat som hårfrisörska sedan 1980-talet och haft flera salonger, i Östersund och i Rosviken mellan Piteå och Luleå.
Sedan 2017 bor hon på en gård med maken Mikael Cordier. Där tillverkar de ekologiska hårvårdsprodukter under namnet ”La Cordier”. Det var något som de var bland de allra första i Sverige att göra. Det var år 2009 som de köpte tillverkningsrättigheterna till produkter, som de sedan vidareutvecklat på olika sätt. Det handlar om schampon och olika stylingprodukter, helt utan kemikalier och parabener: av lindblommor, nässlor, persilja, rödklöver, med mera. Men innerst inne har hon saknat den kontakt med kunderna, som man har som frisör.
– Jag har visserligen haft en liten frisörverksamhet hemma på gården men den var inte praktisk. Så det var faktiskt en kund, som sa att han hade en lokal i Föllinge som jag kunde ta över!
Hon fortsätter:
– Det ska verkligen bli roligt! Att vara hårfrisörska är så kreativt. Jag är ju ekologisk frisör och då jobbar jag som en vanlig frisör fast med ekologiska produkter. Min specialitet är långhårsklippning, för dem som vill ha långt och längre hår utan löshår. Och så kommer jag förstås att använda och sälja våra ekologiska produkter i salongen, samt Föllinge­produkter.
Namnet ”Salong Kam in” har hon tagit med sig från en tidigare salong hon haft.
– Jag gillar underfundigheter, säger Inger och skrattar.
Hur var det nu med den andra frisör­salongen? Ja, den blir en filial till salongen ”Style” i Östersund. Sofia Laurantzon berättar:
– En av mina anställda, Matilda Eriksson, ville flytta hem till Skärvången. Hon tyckte, mest på skämt, att vi skulle öppna en filial i Föllinge. Efter att ha sovit saken så insåg jag att det inte var någon dum idé alls!
Sofia säger:
– Till att börja med ska vi göra klippningar, färgningar, uppsättningar, hårförlängningar med mera. Om efterfrågan finns, kommer vi också att erbjuda fransförlängningar, nagelförlängningar, Lash Lift och Brow Lift.
Att det öppnar två frisörsalonger precis samtidigt, ser Sofia Laurantzon inte som något problem alls. Det gör inte Inger Cordier heller, som säger glatt:
– Vi konkurrerar inte alls om samma kunder, utan tvärtom så kan vi hjälpa varandra. Det är roligt!
Text och foto: Lotte Mjöberg