Byn skänkte bygdegården till Strömsunds snöskoterklubb

Douglas Forsberg och Simon Högberg är glada över gåvan från Heimlöuta Hembygdsförening.

STRÖMSUND (SGT) En hel bygdegård i gåva. Från och med årsskiftet tar Strömsunds snöskoterklubb över den så kallade Skalbäckstugan i Kärrnäset utanför Strömsund.
– Skalbäckstugan är ett gammalt hus som flyttades från Hammerdal till Kärrnäset 1987, säger Ylva Åkesson, ordförande för Heimlöuta hembygdsförening.
I ett läge där medlemsantalet sjunkit har föreningen tagit beslutet att lägga ned, där ett bekymmer var vad man skulle göra med bygdegården Skalbäckstugan som blev dyr i drift.
– Inte minst sedan vi var tvungna att renovera vatten och avloppsledningarna som frös sönder under en vinter, säger Ylva Åkesson.
– Det var då jag kom på, varför inte skänka huset till Strömsunds snöskoterklubb. Det går ju en skoterled alldeles intill huset, säger Ylva Åkesson.
– Jag kontaktade Douglas Forsberg som driver Taxi Strömsund och som är sekreterare i snöskoterklubben. Han nappade direkt, säger Ylva Åkesson.
– Nu räddas huset och blir kvar som föreningshus i Strömsund kommun och det känns bra, säger Heimlöutas ordförande.
Douglas Forsberg och föreningens ordförande Simon Högberg är glada över gåvan från hembygdsföreningen.
De leder en klubb som bildades 1972 av ett gäng snöskoterägare i Strömsund.
– Fram till 2009 hade klubben ett 100-tal medlemmar där vi insåg att det är för få för att man ska kunna driva en klubb. Så då beslöt vi att inrätta ett lotteri där man kunde vinna en ny snöskoter genom sitt medlemskap. Det blev succé. Idag har antalet växt till 1662 medlemmar, säger Douglas Forsberg.
Under söndagen var det dags för årets dragning i lotteriet där Patrik Asp. Från Bollnäs tog hem årets vinst i form av en ny snöskoter värd drygt 100 000 kronor.
Simon Högberg är nöjd med att klubben fått en ny 300 kvadratmeter stor lokal att husera och nu planeras för en utbyggnad.
– Vi ska bygga om lokalen i vardera gaveln med två övernattningsrum som går att boka via olika bokningsappar. Genomresande skoteråkare ska kunna övernatta, ta sig en dusch och en bit mat på sin resa genom vinterlandskapet.
– Vi får en hel del samtal från skoteråkare som är på långturer genom Sverige som vill få information om färdvägar och sjöisar längs deras rutt säger Douglas Forsberg.
– Även några ställplatser för turister som färdas längs Björnvägen som ska ha möjlighet att stanna till och övernatta och även de vill duscha.
Simon Högberg pekar på att med huset får klubben bättre möjligheter att driva den utbildning snöskoterförare måste genomgå för att få förarbevis.
– Vi utbildar ett 50-tal snöskoterförare varje år. De flesta vi utbildar är ungdomar, men också en del äldre, säger Simon Högberg, som förklarar att med den nya klubblokalen blir det enklare att genomföra de praktiska proven i förarutbildningen eftersom det finns en skoterled intill.
Varje år har klubben uppgift att preparera 23 mil snöskoterleder inom sitt distrikt. För det erhåller den ledbidrag från Strömsunds kommun på cirka 1000 kronor per mil viket ger ett bidrag med cirka 23000 kr
Klubben omsätter drygt 400 000 kronor per år där de mesta intäkterna är medlemsavgifter.
Simon Högberg säger att det är mycket jobb med lederna under barmarkstiden innan snöskotersäsongen börjar under mellandagarna.
– Vi röjer lederna och sätter upp stolpar och skyltar, och fixar broar, säger ordföranden om det.
Text och foto: Tommy Norin