Järnhandeln utökar i ny lokal i Ramsele

Erik Eliasson har köpt grannfastigheten som ska rymma en ny bygghandel.

RAMSELE (SGT) Ramsele Järn fortsätter att expandera. Nyligen köpte ägaren Erik Eliasson grannfastigheten där företagets byggavdelning ska placeras.
När vi besöker järnhandlaren i Ramsele arbetar hans sambo Jenny Jonsson med inredningen. Den ska rymma de byggrelaterade produkter som flyttas från det nuvarande huset till det grannhus som tidigare rymde Hem & Fritid men som lagts ned. Däremot blir Systembolaget kvar som hyresgäst.
– Jenny ska sköta bygghandeln, hon är hjärnan bakom den, säger Erik Eliasson.
Han räknar med att flytta in bygghandeln inför julmarknaden i december.
Erik Eliasson berättar att sortimentet jakt, fiske och trädgård blir kvar i det ”gamla huset”.
– Vi är trångbodda i det nuvarande huset. Nu får vi ytterligare 350 kvadratmeter att exponera våra produkter på, säger Erik Eliasson.
Han leder ett anrikt företag som såg dagens ljus i Ramsele i mitten av 1930-talet.
– Huset är byggt 1936 och var järnhandel redan från början, säger Erik Eliassons far Björn Eliasson.
– Järnhandeln startades av en Selander som var Ramselebo. Efter det togs den över av familjen Modin och 1985 tog jag över, säger Björn Eliasson.
Han berättar att han genast tog itu med att bygga ut butiken med 90 kvadratmeter.
– Vi gjorde om det som tidigare var ett kallager och vi utökade sortimentet, säger han.
Erik Eliasson har växt upp med järnhandeln men tänkte ändå sig en annan yrkesbana. Efter grundskolan bar det iväg till Sollefteå där han genomgick en fordonsutbildning. 1992-1994 utbildade han sig till flygmekaniker i Västerås.
– Jag ville bli flygtekniker och jobbade också vid Volvo Aero i Trollhättan i fem år och sedan arbetade jag en period vid Kramfors flygplats, säger Erik Eliasson.
Efter en period där han skrev instruktionsböcker för Hägglunds bandvagnar i Örnsköldsvik återvände han 2012 till Ramsele där han tog över järnhandeln.
Nu leder han ett företag som ökat sin omsättning med 6,2 miljoner kronor sedan 2018/2019 då bolaget omsatte 17, 3 miljoner kronor. Under senaste räkenskapsåret 2020/2021 omsatte företaget 23,5 miljoner kronor och där resultatet efter finansnetto ökat från 644 000 kronor till 1,6 miljoner kronor under det senaste året.
– Vi har ett ganska stort upptagningsområde och dit hör Backe, Rossön samt Näsåker och Junsele, säger Erik Eliasson.
Företaget har också en filial i Långsele i en tidigare Konsumbutik, där Eliasson säljer järn- och bygghandelsrelaterade produkter på en yta om 1000 kvadratmeter.
Tommy Norin: Text och foto