En epok är slut: Fjällägenheten Raukasjö står tom

Utsikt över Raukasjö

RAUKASJÖ/STRÖMSUND (SGT) Efter trettio år i fjällägenheten i Raukasjö gick flyttlasset söderut och familjen Monica och Tommy Johansson flyttade till Skåne. Nu står det tomt, med endast underhållsvärme till några av fastigheterna. Det finns redan intressenter som vill ta över verksamheten.
– Någon gång i vinter väntar vi besked från Statens fastighetsverk och Naturvårdsverket som måste komma överens om vem som ska äga fjällägenheterna i framtiden, säger Björn Wangerud, som är tillsynsansvarig från Länsstyrelsen i Jämtland Härjedalen.
– Ett tiotal personer har anmält intresse att ta över, men vi kommer inte att göra någonting förrän vi vet som vem som ska förvalta. Det kan bli olika förvaltningar. Handlar det om naturreservatet runt om fjällägenheten är det Naturvårdsverket som gäller. Där är det allmänna fiskekortet som gäller, och jaktkort för småviltsjakt går att köpa också. Men sedan är rätten till jakt och fiske kopplat till själva gården, säger Björn Wangerud.
Raukasjö har varit ett populärt och omtyckt utflyktsmål. När serveringen var i gång kunde ett par hundra människor besöka gården under en dag.
– Det är fantastiskt att familjen Johansson har levt där! Det har varit en bra verksamhet och superbra utflyktsmål och fisketurismen har varit stor. Det har ju varit stängt i år, och har varit saknat.
Raukasjö ligger bra till med Stora Blåsjön, Klimpfjäll och Borgafjäll, säger Lotta Falk, som hade många förfrågningar när hon arbetade på kommunens turistinformation i Gäddede.
– Det är något som försvinner. Raukasjö ligger så centralt mellan fjällen. Under hösten och midvintern är det rätt dött men så kommer det i gång till sportlovet. Sportlovet och påsken lockar mycket folk och det populärt via skoterlederna, kommenterar Björn Wangerud.
– En påsk jag var förbi stod det flera hundra skotrar utanför serveringen, säger Mikael Bergh, som har anmält sitt intresse för att ta över fjällägenheten som omfattar ett antal hus med sex uthyrningstugor, ett relativt nybyggt bostadshus samt en gammal ladugård som rymmer förråd och restaurang.
Mikael Bergh har ett företag med kustfiske i Byske och Åby älvar och har haft nära kontakt med Tommy Johansson som nu lämnat Raukasjö.
– Jag gjorde en intresseanmälan för bra tag sedan och har genom mitt företag bokat två veckor per år i Rauksajö. Det är ett bra ställe och jag har varit där ofta med familjen för fiske och fjällvandring. Det är underbart. Tidigare var det väglöst, nu finns det en liten väg, men ingen genomfart. Det är en oas och blir inte mer exploaterat. Det är en ödemark som moderna människor behöver vid sidan om det dagliga ekorrhjulet, säger Mikael Bergh.
– Jag hade hoppats att få besked innan Tommy Johansson lämnade, så att det hade blivit en bra överlämning. Det synd att det kallställs.
Vi har haft kontakt med familjen Johansson som, efter tre hårda och jobbiga veckor i Raukasjö med packning, slutstädning och ett flyttlass att hand om, avböjer att bli intervjuade.
”Så det finns ingen ork att samla tankarna och säga nåt vettigt om våra trettio år i Raukasjö. Nu har vi flyttat till nordöstra Skåne. Här är det fin natur med skog, sjö, hav och öppna landskap, allt man kan begära utom fjällen förstås”, säger Monica Johansson i ett mail.
Inger Kraft Etzler