Julmarknader ersätter traditionell julskyltning

Adventshästar på hembygdsgården Foto: arkiv, Ströms Hembygdsförening

STRÖMSUND (SGT) Julmarknader tycks ha tagit över efter den traditionella julskyltningen, men hur det än blir kommer advent att firas för att skingra vintermörkret. Alla orter från norr till söder ställer upp med tomtar och ljusfirande. Mest känt i kommunen är förmodligen advent i Ankarede, som i år för konsert i kapellet, utomhusmarknad i Kyrkstaden med lokala produkter och servering (26 nov).
Men redan på fredagen laddar Köpmannaföreningen i Strömsund upp i själva centrum inför den intensivaste perioden med julhandel. Under helgen vankas det extra erbjudanden, tävlingar i ortens skyltfönster och inte minst en förbättrad julbelysning på Vattudalstorget.
– Vi har uppmanat våra medlemmar att pynta utanför sina butiker för att skapa julstämning. Nu sparkar julhandeln igång! Det blir intressant att se hur det ska gå i år, säger Elin Appelblad från Köpmannaföreningen.
Hembygdsföreningen i Strömsund bjuder på stämningsfull marknad med knallar, tomte, kolbullar, luciakandidater, hästridning och pyssel (27 nov) precis som det brukar vara.
Hammerdal ligger inte steget efter. Traditionsenligt tänds en stor adventsljusstake i samhället och vinterbelysningen längs huvudgatan ska tändas som vanligt första advent.
– Vi vill skapa julstämning och tänder som vanligt marschaller genom hela byn på fredagkvällen. Andra advent blir det julskyltning och tomtesmyg på hembygdsgården, säger Joelmässans Susanne Söderman.
Hammerdals IF ställer till med gammeldagsjul på hembygdsgården med tomte, fiskdamm, fika och underhållning (27 november).
I Backe krokar föreningarna arm och Backe IF och Fjällsjö Framtid anordnar julmarknad på Stenhammaren, byns festplats med knallar, fika, tomte och för första gången blir det en prova-på-tur med hundspann (26 november).
”Men vem är tomten?” är frågan som Rossön ska besvara. Frågorna sätts upp på samhällsföreningens hus mitt i byn, allt för att glädja invånarna.
– Varje vecka sätter jag upp en beskrivning på en levande svensk, och så får folk gissa. Start i advent och det blir fyra olika tomtar att gissa på fram till jul. Företagare på byn sponsrar med trisslotter i pris, berättar idémakaren Ove Bryntesson.
Föreningshuset i Hoting brukar varje första advent öppna huset för marknad, så också i år.
– Det blir lite annorlunda i serveringen med risgrynsgröt, skinkstut och fika. Det kommer att finnas allt från tunnbröd till lovikkavantar, skolklasser säljer kakor och någon kommer med loppisgrejer, berättar Bengt-Olof Strand från Föreningshuset.
Julmarknader blir det redan den 19 november i både Sikås och Norråker. Mitt i all ljusglädje och marknader går det förstås inte att glömma bort kyrkans roll när kyrkoåret inleds första advent. I pastoratet är det adventsgudstjänster kl 11 i Tåsjö, Hammerdal, Gäddede, Fjällsjö och Strömsund. I Alanäs börjar gudstjänsten kl 15.
Inger Kraft Etzler